Sărbătoarea Sfântului Dimitrie în Episcopia Caransebeșului
26 October 2022La Schitul Nicolinț din județul Caraș-Severin a fost zi de mare sărbătoare în ajunul cinstirii Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, izvorâtorul de mir. Acest așezământ monahal și-a cinstit ocrotitorul încă de marți, 25 octombrie, când Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a poposit în mijlocul obștii monahale pentru a binecuvânta o troiță ce se află la bifurcația drumului ce duce spre Moldova Nouă cu această mănăstire.
„Ne-am întâlnit cu obștea monahală și credincioșii acestui schit la umbra crucii. Am binecuvântat și am sfințit troița și am început slujba de priveghere în cinstea Sfântului Dimitrie la umbra crucii Mântuitorului Hristos, căci toți martirii au avut ca model suprem și absolut pe Mântuitorul Iisus Hristos răstignit. Așa au rezistat martirii, privind neîncetat la jertfa Fiului lui Dumnezeu pentru noi și pentru a noastră mântuire. Mă bucur că și noi adunați la acest așezământ am început slujba cu sfințirea troiței și după aceea am sfințit clopotele care de acum împodobesc liturgic acest schit, iar în continuare am venit în biserică pentru slujba privegherii”, a afirmat Preasfințitul Lucian.
După sfințirea troiței Părintele Episcop a binecuvântat cele 3 clopote care au fost montate în curtea așezământului monahal, iar în continuare a săvârșit slujba Vecerniei cu litie, la care au participat obștea de maici împreună cu mulți credincioși și pelerini veniți din împrejurimi, dar și din alte părți.
„Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru această seară și această revărsare de har, pentru că într-adevăr maicile de aici împreună cu obștea extinsă ne-au așteptat și împreună ne-am rugat Mântuitorului Hristos, Maicii Domnului, Sfântului Dimitrie și tuturor sfinților care au înțeles pe deplin că viața este Hristos, iar moartea un câștig. Martirii și toți sfinții au înțeles că Hristos este scopul și esența vieții și trebuie să răscumpărăm vremea căci zilele rele sunt, cum ne spune Sfântul Apostol Pavel în Epistola către Efeseni”, a mai subliniat ierarhul.
Schitul Nicolinț a fost amenajat pe locul unui fost pichet grăniceresc de la frontiera cu Serbia, în anul 2003. Clădirile schitului și terenul împrejmuitor au fost donate Episcopiei Caransebeșului de către Ministerul de Interne. Obștea maicilor numără în prezent 11 viețuitoare ce provin din obștea Mănăstirii Nera. În decursul ultimilor ani s-au efectuat lucrări de reamenajare a clădirilor schitului: paraclis, chilii, arhondaric, un atelier pentru lucrul de mână al măicuțelor (sculptură în lemn, broderie, croitorie).
Preasfințitul Părinte Episcop Lucian a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în ziua de cinstire a Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, izvorâtorul de mir, la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Caransebeș. Și aici credincioșii s-au unit în rugăciune împreună cu ierarhul și soborul slujitor aducând cinstire Sfântului Mare Mucenic Dimitrie.
Miercuri, 26 octombrie, la Schitul Nicolinț, Sfânta Liturghie a fost săvârșită din încredințarea Preasfințitului Lucian, de către părintele Alin Câmpean, consilier administrativ-bisericesc al eparhiei, alături de un sobor de preoți și diaconi. Sfânta slujbă a fost înfrumusețată de un grup de părinți și teologi, slujitori ai Catedralei Episcopale din Caransebeș.