500 de ani de istorie, tradiție și spiritualitate românească în satul Borlova
6 June 2019La Praznicul Înălţării Domnului credincioşii din satul Borlova de la poalele Muntelui Mic au trăit momente deosebite în această zi de sărbătoare. Pe de-o parte credincioşii de aici îşi sărbătoresc hramul Bisericii parohiale, iar pe de altă parte au sărbătorit 500 de ani de la atestarea documentară a satului, 1519. Cu acest prilej joi, 6 iunie, în această comunitate rurală s-au desfăşurat o serie de evenimente. Ziua a început cu săvârşirea Sfintei Liturghii de către părintele arhimandrit Casian Ruşeţ, consilier cultural al Episcopiei Caransebeşului alături de un sobor de preoţi, la care au participat numeroşi credincioşi precum şi autorităţile locale. Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de elevi seminariști de la Seminarul „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș.
Părintele arhimandrit Casian a rostit şi un cuvânt de învăţătură în care a explicat ce înseamnă pentru noi cei de astăzi Praznicul Înălţării Domnului şi i-a îndemnat pe cei prezenţi să trăiască această sărbătoare „cu gândul la căldura inimi, care trebuie să fie în concordanță cu căldura ce ne-o oferă Hristos, care a luat trupul omenesc și l-a înălțat la ceruri”. Părintele arhimandrit a mai spus că „sărbătoarea de astăzi ne convinge să rămânem vii”.
A urmat o slujbă de pomenire pentru toţi preoţii, dascălii şi primarii din această localitate. În continuare elevii de la Şcoala Gimnazială din Borlova au prezentat un moment artistic, iar domnul profesor Ursulescu Lăică a făcut o incursiune în istoria satului şi a bisericii parohiale, timp în care au rulat mai multe imagini cu evenimente și momente importante din istoria satului Borlova, un material intitulat „Satul meu surprins în imagini”.
Părintele Casian Rușeț a oferit comunității satului Borlova din partea Preasfințitului Lucian o Diplomă jubiliară la acest moment aniversar.
Fiind şi ziua eroilor au mers cu toţii la monumentul eroilor ce se află în apropierea bisericii unde a fost oficiată o slujbă de pomenire şi s-au depus coroane. De asemenea şi aici elevii au susţinut un program artistic de poezii și cântece patriotice.
Localitatea Borlova își trage numele de la râul Borlova, pe ale cărui maluri a fost așezată odinioară vatra satului. Astăzi, satul este așezat pe albia râului Sebeș, mărginit de două șiruri de dealuri. Despre istoricul satului Borlova se vorbește în Istoria românilor din Banat între anii 1600-1800 scrisă de Nicolae Stoica de Hațeg, în Istoria Banatului de Severin și în Cronica părintelui Elisei Dragalina.