Eroii neamului pomeniți la Crucea-monument de la Domașnea
7 June 2019Dând dovadă de bucurie, împlinire și recunoștință, joi, 6 iunie, la Crucea-monument de la Domașnea au venit numeroşi credincioşi din această parohie, dar şi din alte zone ale Banatului Montan pentru a participa la comemorarea eroilor neamului românesc. După primirea oficialităților și onorul militar, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit o slujbă de pomenire pentru eroii, ostaşii şi luptătorii români din toate timpurile şi din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori pentru apărarea patriei şi a credinţei strămoşeşti, pentru întregirea neamului, libertatea şi demnitatea poporului român.
În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Lucian asubliniat că eroii neamului au nevoie de rugăciunile noastre: „Eroii noștri au nevoie de rugăciunile noastre, partizanii din Munții Banatului, tinerii care au murit în Revoluția din `89, ostașii români din primul și al doilea Război Mondial și toți ostașii căzuți în toate locurile și în toate timpurile. Unii au fost pregătiți pentru marea trecere, alții nu au fost pregătiți, dar au avut credință în Dumnezeu, dragoste față de Biserica strămoșească și față de țara aceasta. De aceea noi suntem datori să-i pomenim pe ostașii și luptătorii români, căci ei au nevoie de rugăciunile noastre, căci rugăciunea ne unește.”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian – Episcopul Caransebeșului.
La această manifestare plină de credință au participat autorități județene și locale, reprezentanți ai Armatei Române din cadrul Brigăzii 18 Cercetare și Supraveghere „Decebal” din Timișoara, preoți și credincioși, tineri și copii, cu toții unindu-se în rugăciune pentru odihna și veșnica pomenire a apărătorilor Ortodoxiei din Banat în perioada comunistă și a tuturor eroilor neamului românesc, care s-au jertfit pentru libertatea și identitatea națiunii române. După oficierea slujbei de pomenire, un grup de tineri și copii de la școala din Domașnea au pregătit un program artistic, recitând poezii religioase și patriotice în semn de respect pentru eroii neamului nostru românesc. În cadrul acestui eveniment, Preasfințitul Părinte Lucian i-a conferit Ordinul eparhial „Crucea Episcop Elie Miron Cristea” lui Nicolae Ciurică luptător în cadrul rezistenței anti-comuniste din Munții Banatului.
„Ne-am bucurat astăzi de prezența autorităților civile și militare, de prezența tinerilor și copiilor care au recitat poezii religioase și poezii patriotice. Le mulțumim preoților și tuturor celor care în această după-amiază frumoasă de praznic împărătesc au urcat aici, pe această înălțime a Banatului Montan, pentru ca împreună în fața acestei Crucii-monument, să-i cinstim și să ne rugăm pentru eroii și martirii neamului nostru românesc. Este foarte important ca la Praznicul Înălțării Domnului, să-i comemorăm, să-i pomenim și să-i cinstim pe toți eroii neamului nostru căzuți pe câmpurile de luptă, în lagăre și în deportări, fiindcă ei s-au jertfit pentru ca noi astăzi să trăim într-o țară liberă, unită, demnă, o țară care își păstrează pe mai departe identitatea etnică și confesională.”, a mai precizat Preasfințitul Părinte Lucian.
Dat fiind faptul că la Domașnea și la Teregova a fost centrul Rezistenței anti-comuniste din Munții Banatului, la Poarta Orientală, pe această înălțime binecuvântată, în fiecare an, la Praznicul Înălțării Domnului nostru Iisus Hristos, la Crucea-monument de la Domașnea sunt pomeniți cei care au luptat pentru apărarea patriei şi a credinţei strămoşeşti, pentru întregirea neamului, libertatea şi demnitatea poporului român.
Sărbătoarea s-a încheiat cu depunere de coroane și cu ceremonial militar oferit de către Garda de onoare a Brigăzii 18 Cercetare Supraveghere „Decebal”. Acest eveniment încheie seria manifestărilor prilejuite de cea de-a 13-a ediție a „Zilelor Credinței și Culturii în Episcopia Caransebeșului”, care în perioada 5 mai – 6 iunie a oferit credincioșilor din întreaga eparhie o serie de activități spirituale, culturale, artistice, evenimente religioase, dezbateri, vernisaje, concerte de muzică religioasă și poezie dialectală, menite să deschidă noi perspective asupra importanței credinței în societate. (Claudiu Românu)