Zilele Culturii și Spiritualității – moment de bucurie la Răcășdia
17 August 2019Ca în fiecare an, Primăria și Consiliul Local Răcășdia, dimpreună cu Asociația Culturală „Voința”, Școala Gimnazială „Gheorghe Guga” și Biserica Ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” Răcășdia adună scriitori din tot Banatul într-o minunată sărbătoare a cărții, generând bucurie și armonie între arte.
Debutând în ziua de 15 august 2019, zi cu mare însemnătate în calendarul ortodox, credincioșii sărbătorind Adormirea Maicii Domnului, Zilele culturii răcășdene s-au deschis la biserica din localitate, biserică cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, o biserică frumoasă, ca o catedrală, slujită cu pricepere de pr. Gheorghe Tibuleac, prin închinare și rugăciune, moment de mare impact emoțional.
Apoi, la Școala Gimnazială „Gheorghe Guga” din Răcășdia a avut loc Simpozionul „Dascălii de altădată ai satului”, eveniment moderat de Iosif Nica. Au fost prezentate comunicări de către scriitori precum Simion Dănilă, Ion Marin Almăjan, Parnea Aniela, Felicia Mioc, Ioan Medoia și Ioan Kaleve.
Cu acest prilej al sărbătorii culturale răcășdene au fost prezentate și volumele: „Calendare de fum”(Timișoara: Eubeea, 2019) de Costel Simedrea, „Cărășeni de neuitat” vol 39 (Timișoara: Eurostampa, 2019) de Constantin Falcă și un volum de poezie religioasă „Dacă El trece” (Timișoara: Eurostampa, 2019) semnat Adriana Boia, toate cele trei volume fiind apărute sub egida și cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Răcășdia, prin grija primarului Ilie Mirco Lechici.
Despre cărți și autori au vorbit scriitori și oameni de cultură precum Nicolae Sârbu, Ilie Chelariu, Ion Medoia, Gabriela Șerban, Iulian Barbu, Lorin Cimponeru, Petru Bungărzan și Nicolae Preda.
Evenimentul dedicat cărții și autorilor de cărți s-a încheiat prin lectură publică, recital de poezie, dar și prin prezentarea unor publicații seriale precum „Jurnal de Răcășdia” și „Paralela 45”.
În cuvântul de deschidere, pr. Gheorghe Tibuleac preciza că: „sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului este o zi deosebită și pentru comunitatea din Răcășdia, deoarece biserica din localitate își sărbătorește hramul și este o zi în care fiii satului se reîntorc la casele părintești, iar comunitatea prinde viață prin manifestările spirituale, culturale, artistice și sportive ce se desfășoară pe parcursul celor două zile de prăznuire”.
Iată că același lucru s-a întâmplat și în cazul poetului Costel Simedrea și al dr. Constantin Falcă. Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului i-a adus înapoi, acasă, la Răcășdia, alături de dragi prieteni și colaboratori pentru a sărbători cea mai frumoasă și de folos zăbavă, cititul cărților, precum și pe făcătorii acestora. (Gabriela Șerban)