Omagiu adus poetului Adrian Păunescu la Băile Herculane
6 November 2019Marți, 5 noiembrie, în orașul-stațiune Băile Herculane, marele patriot și poet român Adrian Păunescu a fost pomenit, la împlinirea a nouă ani de la trecerea sa la Domnul. Slujba de pomenire a fost oficiată de către părintele Marius Dănănău și părintele Nicolae Pereș, în fața bustului marelui poet, aflat în curtea casei profesorului Ilie Cristescu, un apropiat din perioada anilor ’80 al marelui patriot și poet român care a înființat mișcarea culturală „Cenaclul Flacăra”.
După săvârșirea slujbei de pomenire, părintele Marius Dănănău a dat citire cuvântului din partea Oficiului Protopopiatului Băile Herculane: „Ne bucurăm că astăzi suntem aici, în fața bustului poetului Adrian Păunescu, la împlinirea a nouă ani de la trecerea sa în Împărăția cea veșnică a lui Dumnezeu. De altfel, putem spune că odată cu acest omagiu adus marelui poet promovăm și cultura în fața acestor tineri, fiind chiar o învățătură pentru ei, așa cum poetul Adrian Păunescu a promovat-o în cadrul «Cenaclului Flacăra». În lumina rugăciunilor și a cântărilor slujbei de pomenire a poetului Adrian Păunescu, trăim momente de mare nădejde privind viitorul sufletului acestuia. În mai multe rânduri, Mântuitorul ne încredințează că cel care crede în El, chiar dacă va muri, viu va fi în veci. Poetul Adrian Păunescu a avut legături foarte strânse cu Biserica, pe care cu multă discreție le-a acoperit. Deși, mulți l-au acuzat căci cu mare dificultate a putut să-și stăpânească personalitatea debordantă, însă ceea ce privește convingerea sa creștină ortodoxă puternică și prieteniile pe care le-a închegat cu mulți oameni de seamă ai Bisericii le-a ținut cu multă discreție în sufletul său. Prin lucrările poetului constatăm credința puternică în Dumnezeu și atașamentul lui în Biserica neamului său, în credința ortodoxă. Să ne rugăm la Dumnezeu împreună, să așeze sufletul poetului Adrian Păunescu în Împărăția Sa.”
În continuare, profesorul Ilie Cristescu a citit mesajul pe care l-a primit de la Ana-Maria Păunescu, fiica marelui poet, cu ocazia acestei întâlniri de a aduce un omagiu tatălui ei. „Se împlinesc astăzi nouă ani fără Adrian Păunescu. Pentru mine, nouă ani fără tata. Ca ultimul dangăt care mai poate avea ecou, într-o lume care nu se mai recunoaște pe sine, ca un strigăt de dor peste timp și peste vremuri, în lumea muțeniei și a răscolirilor, ca o lacrimă care nu are voie nici măcar să cadă din ochii albaștri care trec prin generații, ca un moment de liniște voită, în zgomotul aberant de zaț și ruină. Așa vine acest 5 noiembrie, ca să mai vindece din pedeapsa de a ne fi pierdut pilonul și reperul, tocmai când începeam să fim pe deplin conștienți de el. Adrian Păunescu rămâne al nostru, al tuturor. Al conturului de hartă din care încă ține de cald lumii acest Herculane pe care l-a iubit și despre care a scris, totdeauna cu aceleași note calde, parcă de toamnă, parcă de adio: «Mai puneți frână permanentei goane,/opriți-vă din tot ce dărâmați/și mai veniți aici la Herculane/Să fiți o săptămână împărați». Și, vai, cum sună acum dorul de viață al poetului, din aceeași «Capodoperă de pe Cerna»: «Slăbiciuni umane dulce se răsfață/Dor de Herculane, dor de viață!». Mulțumesc, ca din copilăria pe care mi-am petrecut-o cu tata, de atâtea ori, acolo, pentru că în fiecare an vă amintiți de el și îi întindeți mâna, luminos, ca să se întoarcă la Herculane, ca să se întoarcă acasă!”, a mărturisit fiica poetului, în mesajul transmis.
Acest eveniment a fost organizat de către tânărul poet Claudiu Românu, profesorul Ilie Cristescu și părintele Marius Dănănău, alături de Serviciul Protopopiatului Ortodox Român Băile Herculane.
În calitate de organizator al acestui eveniment, tânărul poet Claudiu Românu a ținut un discurs, vorbind despre poetul Adrian Păunescu: „Vă mulțumesc tuturor pentru prezență, vă mulțumesc, pentru că astăzi suntem cu toții, pentru a-i aduce un omagiu celui care a fost Adrian Păunescu. Nu aș putea spune prea multe despre acest mare patriot și poet român, dar pot spune că atunci când am început să cunosc, să citesc și chiar să scriu poezii, dintre toți poeții pe care i-am studiat, cel mai mult m-a încântat Adrian Păunescu. Citind multe documentare despre acesta, am aflat că a debutat ca poet în anul 1960 și a marcat generația sa cu versurile și activitatea depusă în cadrul «Cenaclului Flacăra», pe care l-a înființat și l-a condus între anii 1973 și 1985. Deşi a fost persoană publică extrem de puternică, poetul a tăinuit cu multă discreţie prieteniile sale cu oamenii bisericii, gesturile sale de sprijinire a lucrării bisericii şi credinţa sa creştină ortodoxă puternică, păstrând toate acestea în cămara comorilor sufletului său. În una din creațiile sale, intitulată «În veci, ortodocşi», poetul mărturiseşte credinţa sa, împărtăşită încă din copilărie, deşi aceasta s-a petrecut, pe atunci, în vremuri extrem de neprielnice credinţei. Marele poet român m-a fascinat foarte mult, pentru că a reușit să încurajeze și să promoveze o cultură accesibilă tuturor și pe lângă că prezenta publicului lucrările sale, Adrian Păunescu a făcut cunoscute, promovând și creațiile tinerilor din cadrul Cenaclului. Desigur că mi-aș fi dorit să fi fost și eu prezent printre acei tineri, dar vizionând înregistrările din acea vreme, uneori mă simt de parcă aș fi printre mulțimile ce-l ascultau cu inima deschisă pe veșnicul de pomenire Adrian Păunescu. Să ne rugăm cu toții ca Domnul și Mântuitorul nostru Iisus Hristos să odihnească sufletul poetului Adrian Păunescu în lumina iubirii Sale veșnice, sufletul celui care va rămâne în cultura noastră torţă nestinsă a cuvântului românesc.”, a precizat tânărul Claudiu Românu.
La acest eveniment au participat turiști care erau în trecere prin stațiune, dar și profesori alături de elevi de la Liceul „Hercules” din Băile Herculane, veniți pentru a aduce un omagiu poetului, recitând poezii în memoria acestuia.
Poetul Adrian Păunescu s-a născut la 20 iulie 1943, în Copăceni, județul Bălți, în Basarabia, în prezent Republica Moldova. După studiile primare, a absolvit Colegiul Național „Carol I” din Craiova, apoi a studiat filologia la Universitatea din București. Activitatea sa a fost adesea văzută de regimul comunist ca nefiind conformă cu ideologia partidului. Opera sa rămâne însă mărturie a talentului său poetic, a credinței și iubirii pe care a avut-o față de Dumnezeu și a patriotismului său constant și convingător. Poetul Adrian Păunescu trecut în veșnicie la data de 5 noiembrie 2010, pe patul de spital.