Eroii și martirii neamului pomeniți la Crucea-monument de la Domașnea
29 May 2020Prăznuind Înălțarea Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, joi, 28 mai, la Crucea-monument de la Domașnea, în ciuda vremii nefavorabile, un număr însemnat de credincioși din zonă și nu numai au participat la comemorarea eroilor neamului românesc. Manifestarea a debutat cu o slujbă de pomenire, săvârșită de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, alături de un sobor de preoți și diaconi, pentru odihna și veșnica pomenire a apărătorilor Ortodoxiei din Banat în perioada comunistă și a tuturor eroilor neamului românesc, care s-au jertfit pentru libertatea și identitatea națiunii române.
„La umbra Crucii de la Domașnea, la Praznicul Înălțării Mântuitorului Iisus Hristos la cer – Ziua Eroilor, am fost prezenți într-un număr destul de mare la săvârșirea parastasului pentru eroii și martirii neamului nostru românesc, și bineînțeles, am depus aici o coroană de flori, ca împreună cu cei prezenți la această manifestare de suflet să-i cinstim prin florile dragostei noastre pe cei care s-au jertfit pentru libertatea și demnitatea poporului român. Este foarte important ca la acest praznic al Înălțării Domnului să-i pomenim și la Sfânta Liturghie, dar și în fața sfintelor troițe și a monumentelor pe eroii patriei noastre. Și datorită rugăciunilor lor suntem astăzi liberi și demni într-o țară românească unită, având o Biserică creștină dreptmăritoare, ca mamă iubitoare a poporului român de la Nistru până la Tisa.”, a precizat Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.
La momentul de rugăciune au participat autorități județene și locale, preoți și credincioși, tineri și copii, exprimând cu toții recunoștința pentru eroii, ostaşii şi luptătorii români din toate timpurile şi din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori pentru apărarea patriei şi a credinţei strămoşeşti, pentru întregirea neamului, libertatea şi demnitatea poporului român.
În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a îndemnat să-i pomenim în continuare pe eroii patriei noastre, indiferent de încercările care ne împresoară: „Să-i cinstim pe eroii patriei, indiferent de problemele pe care le avem în țară sau în lume. Eroii nu pot fi uitați, nu pot fi dați uitării. Eroi au fost, eroi sunt încă în memoria colectivă, în memoria individuală, în conștiința fiecărui român autentic și creștin-ortodox practicant. Dumnezeu să ne ajute ca în fiecare an să fim aici, la o slujbă de pomenire, la un moment de rugăciune intensă; să fim aici în comuniune și unitate de credință și de neam, să cinstim Crucea și în același timp să cinstim pe eroii care au iubit Crucea lui Hristos, avându-o în inimă, în minte, în suflet, în mâini și la piept, căci Crucea lui Hristos este steagul sau drapelul creștinătății.”
Spre finalul acestei manifestări, au fost depuse coroane de către instituțiile și oficialitățile prezente, iar un grup de copii și tineri din Parohia Domașnea, coordonat de doamna preoteasă Iulia Frenț, îmbrăcați în costume populare, au recitat poezii religioase și patriotice, dar și poezii în dulcele nostru grai bănățean, în semn de respect și gratitudine pentru eroii neamului românesc.
„Mulțumim tinerilor și copiilor, îmbrăcați în costume populare, care ne-au recitat poezii religioase și patriotice în fața acestei Cruci-monument. Mulțumim preoților și credincioșilor, care au venit, la început, pe ploaie, dar iată soarele, la apus fiind, luminându-ne pe noi, dar mai ales Sfânta Cruce, pe care S-a răstignit pentru noi și pentru a noastră mântuire Domnul păcii, Mântuitorul Iisus Hristos, Domnul și Stăpânul vieții noastre.”, a mai adăugat Preasfințitul Părinte Episcop Lucian.
Crucea-monument de pe Dealul Domașnei este cea mai mare cruce din România sculptată în lemn și ridicată în memoria tuturor eroilor și martirilor neamului românesc și apărătorilor Ortodoxiei. Dat fiind faptul că la Domașnea și la Teregova a fost centrul Rezistenței anti-comuniste din Munții Banatului, la Poarta Orientală, pe această înălțime binecuvântată, în fiecare an, la Praznicul Înălțării Domnului nostru Iisus Hristos, sunt pomeniți eroii poporului român. (Claudiu Românu)