Prezentare de carte în preajma sărbătorii Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil
6 November 2020După ce, în ajunul sfintei sărbători a Sf. Mare Mc. Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, la Biserica Ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” din Bocșa Română a fost lansat volumul „Portrete de preoți și teologi ortodocși din Bocșa de ieri și de azi”, iată că, în preajma Sfintei Sărbători a Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil, autorii cărții au fost invitați și la Biserica Ortodoxă cu hramul Sfinților Arhangheli din Reșița, pentru a fi parte din tradiționalul proiect cultural desfășurat aici cu prilejul hramului.
Astfel, miercuri, 4 noiembrie 2020, după săvârșirea vecerniei de către un sobor de preoți coordonați de părintele protopop Gheorghe Șuveți, enoriașii Bisericii cu hramul „Sf. Arh. Mihail și Gavriil” din Reșița au luat parte la prezentarea volumului „Portrete de preoți și teologi ortodocși din Bocșa de ieri și de azi” semnat de Gabriela Șerban și Valentin Costea.
Cartea a văzut lumina tiparului la editura TIM din Reșița și este cel de-al 53-lea volum din seria „Bocșa – istorie și cultură”, un volum dedicat preoților și teologilor ortodocși ai Bocșei de ieri și de azi. Este un prim volum în care sunt conturate 22 de portrete de preoți și teologi ortodocși care aparțin, într-un fel sau altul, Bocșei. Portretele sunt inegale ca mărime, unii dintre cei cercetați sunt personalități cunoscute, cu biografii ample, alții sunt mai puțin cunoscuți, iar accesul la datele biografice a fost mai greoi. Astfel, în acest prim volum sunt portretizați următorii slujitori ai Bisericii: Solomon Andreescu, Calistrat Bobu, Mihail Gașpar, Trăilă Gherga, Macarie Gușcă, Ioan Ieneșel, Ieromonahul Ioanichie (Ionel Petrică), Ioan Lupinca, Vichentie Mălău, Nicolae Iulian Nicoară, Plinius Oancea, Petru Pantiș, Nicolae Popovici, Ioan Sauca, Ilie Sârbu, Ieronim Stoican, Gheorghe Sutac, Ilie Telescu, Petru Vuc, Gheorghe Vucu, Mihai Petru Vucu și Coriolan Zuiac.
Despre carte și autori au vorbit cu generozitate părintele protopop Gheorghe Șuveți, dr. Ada D. Cruceanu, editorul și criticul literar Gheorghe Jurma, dr. Dana Bălănescu și Erwin Josef Țigla. La final, poetul Costel Simedrea a recitat din poemele sale de factură religioasă.
O seară frumoasă petrecută în rugăciune și poezie, o seară a cuvântului scris și rostit de către importanți scriitori și oameni de cultură ai Banatului Montan, un eveniment de suflet binevenit într-o asemenea tulburătoare perioadă a pandemiei. Perioadă în care, mai mult ca niciodată, ar trebui să ne amintim de preoți și de misiunea acestora: rugători pentru oameni, mijlocitori către Dumnezeu. Iar noi, cu smerenie, să mulțumim Domnului pentru toate și să-L rugăm să facă din fiecare dintre noi cuvânt de înțelepciune și lumină în întuneric. „Să fim Lumină și să fim ai Luminii!”