Graiul bănățean pus în valoare la Caransebeș
30 May 2021Sâmbătă, 29 mai, la Caransebeș s-a desfășurat cea de-a 11-a ediție a Festivalului de poezie în grai bănățean, intitulat „Credință și Lumină”. Evenimentul a debutat cu secțiunea științifică desfășurată în sala de festivități „Mitropolit Nicolae Corneanu” a Episcopiei Caransebeșului, care a inclus lansarea unor cărți și reviste, dar și comunicări științifice ale cercetătorilor etnografi. La această secțiune au luat parte și membrii Asociației Scriitorilor în Grai Bănățean, care, la momentul potrivit, au recitat poezii dialectale și poezii religioase.
Manifestarea culturală a continuat cu secțiunea artistică, desfășurată în curtea Reședinței Episcopale, în cadrul căreia copii și tineri iubitori ai graiului bănățean au interpretat poezii dialectale, iar tinerii muzicieni din cadrul Ansamblului „Timișul” din Timișoara, dirijat de Nicolae Baniciu, au bucurat auditoriul cu un recital de muzică populară bănățeană.
La acest festival ce are ca scop promovarea și conservarea graiului bănățean, a cântecelor, a tradițiilor, a obiceiurilor și a portului popular din Banat, au luat parte Preasfințitul Părinte Lucian – Episcopul Caransebeșului, Preasfințitul Părinte Nicodim – Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Părinte Siluan – Episcopul românilor ortodocși din Ungaria, precum și foarte mulți iubitori de folclor, care s-au bucurat de creațiile literare în versuri, împletite cu cântece populare bănățene.
„Ceea ce dumneavoastră realizați aici, prin grija Preasfințitului Părinte Lucian și a ostenitorilor Centrului Eparhial, este un lucru extraordinar. M-am bucurat foarte mult și cu alte prilejuri, fiind prezent la câteva zile, care de 14 ani se desfășoară aici, «Zilele Credinței și Culturii» în cetatea Caransebeșului. Am rămas profund impresionat de darurile de la Dumnezeu pe care le au acești tineri minunați. Va rămâne o amintire vie în inimile dumneavoastră, dar și în ale noastre, această zi de manifestare culturală, spirituală și de trăire în duh creștin”, a subliniat Preasfințitul Părinte Nicodim.
În continuare, Preasfințitul Părinte Siluan a mărturisit că „dincolo de frumusețea portului și a graiului popular, am apreciat și faptul că aceste poezii nu doar că duc mai departe graiul bănățean, cu tot ceea ce înseamnă tradiție în aceste locuri, ci abordează teme foarte importante și actuale, precum și nădejdi pentru prezentul și viitorul oamenilor din aceste părți”.
Preasfințitul Părinte Lucian a mulțumit tuturor pentru prezență și tuturor celor care apreciază poezia în grai bănățean, îndemnând „să avem credință neclintită și neîmpuținată, să putem împlini Cuvântul Mântuitorului Hristos, «Aşa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, ca ei văzând faptele voastre cele bune, să preaslăvească pe Tatăl vostru Cel din ceruri». Să rămânem cu toții până la sfârșitul vieții lumină în această lume, luând lumină din Lumina Învierii lui Hristos”.
Și această ediție a festivalului a purtat bucuria de a-l avea moderator pe Dan Liuț – președintele Asociației Scriitorilor în Grai Bănățean. „Ne bucurăm că cei de la Asociația Scriitorilor în Grai Bănățean au reușit, alături de Episcopia Caransebeșului, să facă un regal al graiului bănățean, în condițiile în care de un an și jumătate nu ne-am mai întâlnit. Suntem fericiți că avem atât de mulți copii care iubesc și îndrăgesc graiul bănățean, dar bucuria cea mai mare este dată de faptul că Banatul istoric a reușit să fie împreună aici, prin trei reprezentanți, din România, Serbia și Ungaria, alături de vecinii noștri de «slog», Mehedințiul”, a subliniat Dan Liuț.
Organizat de Episcopia Caransebeșului, în colaborare cu Asociația Scriitorilor în Grai Bănățean, Ansamblul „Timișul” din Timișoara și Casa de Cultură „George Suru” din Caransebeș, festivalul face parte din cea de-a 14-a ediție a Zilelor credinței și culturii în Episcopia Caransebeșului.
„Festivitatea de astăzi a fost o mare reușită. Noi ne propunem, pe parcursul unui an, să avem mai multe întâlniri de poezie în grai bănățean și festivaluri. Religiosul și poezia graiului, după cum vedeți, se îmbină foarte bine… M-am simțit extrem de bine la dumneavoastră, pentru că am văzut tinere talente, și dacă se știe sau nu se știe, noi, la Timișoara, avem chiar un cenaclu, care se numește «Tinere condeie»”, a precizat Maria Mândroane, etnolog la Muzeul Satului Bănățean din Timișoara.
La final, copiii și tinerii de la Ansamblul „Zestrea Gugulanilor”, coordonați de către Simion Dragalina, au încununat festivalul cu un moment de dans și cânt specific zonei Banatului. Toți participanții au fost răsplătiți cu daruri din partea Episcopiei Caransebeșului.
Manifestarea s-a încheiat cu intonarea troparului „Hristos a înviat din morți”. Evenimentul a fost transmis în direct pe pagina de Facebook a Eparhiei. (Claudiu Românu)