Zilele „înălțării” spirituale și culturale în Parohia Răcășdia
15 June 2021Începutul „cireșarului” a adus multă bucurie duhovnicească în sufletul credincioșilor parohiei Răcășdia din Protopopiatul Moldova Nouă, prin evenimentele spirituale și culturale care s-au desfășurat în ziua praznicului Înălțării Domnului precum și în ziua duminicii a șaptea după Paști.
Ziua Înălțării Domnului a debutat cu slujirea Sfintei Liturghii de către preotul paroh, răspunsurile liturgice fiind date de corurile reunite, de bărbați și femei, ale parohiei cu participarea unui număr însemnat de credincioși. După încheierea serviciului liturgic „toată suflarea” din biserică a purces în centrul comunei unde se găsesc două monumente ridicate în cinstea eroilor „ răcășcieni” căzuți în luptele celor două războaie mondiale. Manifestările dedicate cinstirii eroilor au debutat cu săvârșirea slujbei de pomenire precum și a cuvântului de învățătură prin care s-a subliniat jertfelnicia eroilor și martirilor neamului pentru libertatea țării.
La eveniment au participat oficialități locale, domnul primar Lechici Ilie Mirco, domnul viceprimar Judea Ștefan, precum și membrii celorlalte instituții din comună, dascălii și copiii de la Școala Gimnazială „Gheorghe Guga” din localitate în frunte cu domnul director Chiriac Ciprian. Elevii, îndrumați de dascălii lor, au recitat poezii patriotice și versuri în cinstea eroilor neamului. Manifestările închinate eroilor s-au încheiat cu intonarea căntărilor patriotice de către corul de femei al parohiei și prin depunerea coroanelor la monumentele eroilor.
Ziua Înălțării a continuat în incinta Sfântului locaș cu lansarea cărții de poezie religioasă „ Muguri de cruce” a poetului Costel Simedria din Răcășdia. Cartea a văzut lumina tiparului la editura Episcopiei Caransebeșului, cu binecuvântarea și prefațată de PS Lucian, Episcopul Caransebeșului.
La acest eveniment au luat parte un număr însemnat de poeți și oameni de cultură din județul nostru, precum și din județul Timiș. Dintre participanții la eveniment amintim pe: Erwin Josef Țigla, scriitor, membru al Uniunii Scriitorilor din România, președintele Forumului German, moderatorul întâlnirii, Ada D. Cruceanu scriitor și critic literar, a prezentat cartea „Muguri de cruce”, Gabriela Ștefan, directorul Bibliotecii „ Tata Oancea” din Bocșa, Simion Dănilă scriitor și traducător, Ilie Chelaru eseist și editor la editura Eubeea, maestrul Sabin Păuța, renumitul compozitor și dirijor, 27 de ani a fost directorul Filarmonicii din New Jersey, SUA, Nicolae Sârbu ziarist, poet, fost director la Biblioteca Județeană, precum și mulți alți oameni de cultură din Oravița, Anina, Lugoj, Timișoara, etc. Evenimentul s-a încheiat cu promisiunea din partea autorului că va continua cu, cel puțin, încă un volum de poezie religioasă.
Următorul eveniment emoționant s-a produs în ziua duminicii a șaptea după Paști, când în parohia noastră a fost dezvelit și sfințit un monument închinat familiilor deportaților pe Bărăgan din Comuna Răcășdia. După încheierea Sfintei Liturghii duminicale, a fost săvârșită slujba parastasului pentru deportații în Bărăgan din parohia noastră, trecuți în veșnicie. După încheierea parastasului, manifestările au continuat în curtea bisericii unde a fost sfințit monumentul ce poartă inscripționate numele familiilor deportate în Bărăgan din parohia noastră. Au urmat luările de cuvânt din partea invitaților dar și a deportaților aflați în viață, depuneri de coroane dar și atribuirea titlului de cetățean de onoare a Comunei Răcășdia credincioasei Nasta Fișteag , deportată pe Bărăgan, cea care a contribuit cu inițiativa ridicării respectivului monument.
Această manifestare se încadrează în șirul evenimentelor dedicate cu ocazia împlinirii-comemorării a 70 de ani de la primele deportări pe Bărăgan a populației din județele țării aflate la granița cu fosta Iugoslavie.
Pe lângă mulțimea credincioșilor locali și ai celor din localitățile învecinate, manifestarea de la Răcășdia s-a bucurat de prezența numeroaselor personalități locale și județene dintre care amintim pe: Erwin Josef Țigla, președintele Forumului German din Reșița, vicepreședintele Consiliului Județean Ovidiu Rădoi, profesorul și istoricul Ionel Bota, primarul Comunei Răcășdia Lechici Ilie Mirco, viceprimarul Judea Ștefan, primarii localităților Ciclova Română și Oravița, Cornelia Fetea președinta filialei Caraș Severin a Asociației Foștilor Deținuți Politici și Deportați în Bărăgan, directorul Școlii Gimnaziale „Gheorghe Guga” din Răcășdia prof. Chiriac Ciprian, preoții Ion Găvădină, Ioan Roșca de la Parohia Vrăniuț și Gheorghe Țibuleac parohul Răcășdiei. (Pr. Gheorghe Țibuleac)