Comemorarea victimelor Holocaustului la Caransebeș
12 October 2021Federația Comunităților Evreiești din România, Obștea Evreilor din Caransebeș și Primăria Municipiului Caransebeș au organizat marți, 12 septembrie, la Cimitirul evreiesc din municipiul de pe Timiș și Sebeș, ceremonia de Comemorare a Victimelor Holocaustului.
Episcopia Caransebeșului, reprezentată de părintele arhimandrit Casian Rușeț, consilier cultural, și de părintele Virgil Constantin Voinea, protopop al Caransebeșului, a fost alături de comunitatea evreiască, luând parte la eveniment, alături de autorități locale și județene, numeroși diplomați străini, precum Excelența Sa, doamna Regina Lochner, Consul General al Germaniei la Cluj-Napoca, Excelența Sa, domnul Lajos Mile, Consul General al Ungariei în România, Excelența Sa, domnul Vladan Tadic, Consul General al Republicii Serbia în România, Excelența Sa, domnul Alexander Vasiliev – atașat politic al Ambasadei Federației Ruse, Excelența Sa, Tilla Rudel, director al Institutului Cultural Francez din România, Timișoara, dar și reprezentanți ai Federației Comunităților Evreiești din România, ai Obștei Evreilor din Caransebeș și reprezentanți ai altor culte religioase din Caransebeș.
Manifestarea a debutat cu un serviciu religios de omagiere a celor care și-au pierdut viața în timpul Holocaustului, urmate de intonarea imnului României și a Israelului, și de alocuțiuni din partea reprezentanților comunităților evreiești, a corpului diplomatic și a autorităților locale.
Despre însemnătatea comemorării victimelor Holocaustului la Caransebeș, domnul profesor Felix-Cosmin Borcean, primarul municipiului Caransebeș, a afirmat:
„Am fost prezent la cea mai importantă manifestare de comemorare care a avut loc pe aceste meleaguri. Prezența diplomaților, a elevilor, a cultelor religioase, a oficialităților locale și județene, a ostașilor români, a partidelor politice, dar în primul rând a reprezentanților comunității evreiești, mă face să cred că viitorul în ceea ce privește toleranța și educația arată foarte bine. Sufletele comercianților și meșteșugarilor care se află în acest cimitir privesc cu mândrie la ceea ce se întâmplă aici și asta mă face să cred că, în viitor, lucrurile care s-au întâmplat în perioada celui de-al Doilea Război Mondial nu se vor mai petrece niciodată.”
Domnul Florin Damian, președintele Obștei Evreiești din Caransebeș, a amintit despre masacrul comis împotriva evreilor în timpul Holocaustului, subliniind importanța cunoașterii istoriei pentru ca atrocitățile vremurilor trecute să nu se mai repete:
„În acest an, se împlinesc 80 de ani de la deportarea evreilor din România. În acea vreme, nu erai stăpân pe viața ta. Prin simplul fapt că erai evreu, nu știai cum va arăta ziua de mâine, unde te vei afla și dacă tu și familia ta veți mai fi în viață. Au trecut 80 de ani de când lumea s-a schimbat și, astăzi, prin simpla noastră prezență la acest eveniment, dăm mărturie și ne dorim ca aceste atrocități să nu se mai repete în niciun popor, oriunde s-ar afla. În urmă cu 80 de ani, a început deportarea evreilor ce a dus la masacrarea a peste 500.000 de suflete, copii, femei, bărbați și bătrâni. Istoria nu poate fi schimbată, fiecare moment creează o pagină, mărturie pentru generațiile viitoare. Istoria, dacă alegem să o cunoaștem și să îi dăm ascultare, e cea care ne îndeamnă spre a nu repeta aceleași greșeli, să apreciem viața și să ne cântărim bine faptele. Nu putem vorbi de Holocaust fără a avea în minte și în suflete suferințele înaintașilor noștri, suferințe ce au lăsat urme adânci și dureroase, atât pentru cei ce le-au trăit, cât și pentru urmașii lor. Această comemorare reprezintă o expresie a compasiunii și respectului, dar și o datorie civică, firească, pentru ca astfel de fapte să nu se mai repete.”
La manifestare, a mai participat și o supraviețuitoare a Holocaustului, care a rememorat momente din copilăria umbrită de sumbrul eveniment. De asemenea, s-au alăturat elevi și oameni de rând, care și-au dorit să înalțe o rugăciune pentru sufletele celor decedați în timpul Holocaustului.
Alocuțiunile au fost urmate de o depunere de coroane la Monumentul evreilor din cimitir, moment în care reprezentanții Episcopiei Caransebeșului, alături de preotul paroh al Bisericii Romano-Catolice din Caransebeș, și-au prezentat omagiile victimelor Holocaustului, printr-o coroană de flori. Evenimentul s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare.