Lansare de carte la Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” – Reșița
5 November 2022Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian – Episcopul Caransebeșului, a avut loc în data de 4 noiembrie, în biserica Parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” – Reșița, lansarea cărții „Parohia Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” – Reșița – studiu monografic” a domnului profesor Dănilă Obersterescu.
Lansarea acestui volum monografic face parte din mănunchiul de evenimente pregătite de parohia amintită cu ocazia împlinirii celor 150 de ani de la zidirea bisericii parohiale, și la această lansare au participat părintele arhimandrit Casian Rușeț – consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului, preot paroh Gheorghe Șuveți – protopopul Reșiței, d-l Gheorghe Jurma – editor, d-l prof. Dănilă Obersterescu – autorul cărții, pr. prof. conf. dr. Vasile Petrica – protopop emerit, precum și directori ale unor instituții dar și alți oameni de cultură din Reșița și Bocșa.
Întâlnirea a debutat cu o rugăciune, după care preotul paroh Gheorghe Șuveți – protopopul Reșiței a luat cuvântul amintind printre altele motivul întâlnirii și anume lansarea cărții monografice a Parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” – Reșița, lansare ce are loc la împlinirea celor 150 de ani de la zidirea bisericii parohiale. De asemenea părintele paroh a mai amintit că totodată cu ocazia acestui eveniment, parohia a emis o medalie jubiliară care marchează cei 150 de ani de la zidirea bisericii, dar și cei 150 de ani de la fabricarea primei locomotive cu abur de pe teritoriul României.
În continuare P. Cuv. Arhim. Casian Rușeț, moderatorul întâlnirii, a dat cuvântul domnului Gheorghe Jurma – directorul editurii Tim Reșița, cel care a editat această carte, și care în cuvântul său a spus „că această biserică, această parohie a fost cercetată de-a lungul timpului de foarte mulți cercetători sau istorici, printre care amintesc pe Nicolae Cornean, Preasfințitul Părinte Lucian – Episcopul Caransebeșului, prof. Petru Bona și mulți alții”. Printre altele, domnul Jurma, a mai amintit faptul că această carte „este una valoroasă și că o carte valoroasă se face greu și că trebuie totdeauna să prețuim oamenii care scriu”.
Autorul cărții a amintit faptul că „a scrie este un privilegiu, dar în același timp și o bucurie, dar pentru a scrie este nevoie și de pregătire dar și sentimentul și disponibilitatea necesară fără de care nu poți să scrii sau să împărtășești ceea ce simți sau vrei să spui”. Printre altele a mai spus „că apariția acestei cărți a fost posibilă datorită faptului, că întâmplător a ajuns acum 20 de ani la această parohie și văzând bogăția documentară, care este punctul de pornire al oricărui demers istoric. În urmă cu 3-4 ani a conceput cu părintele protopop un proiect mai larg, pe care noi îl trăim și îl parcurgem în aceste zile” și că această carte a fost dedicată acestui jubileu. Despre carte, domnul profesor a mai spus că timp de 10 ani s-a documentat, mergând în foarte multe biblioteci și arhive. Printre altele autorul a mai amintit faptul că această apariție este și o reparație morală, deoarece s-a scris foarte mult despre Reșița industrială și foarte puțin despre Reșița culturală, despre biserică și despre organizațiile culturale care au funcționat pe lângă aceasta.
Pr. conf. dr. Vasile Petrica, a amintit faptul că această biserică are o istorie deosebită și că istoria acestei biserici este una normativă pentru alte biserici, iar domnul Nicolae Plujar – președintele Asociației Culturale Reșița Română, l-a felicitat și i-a mulțumit autorului pentru această frumoasă și importantă carte. Au mai luat cuvântul preot Ioan Albu – fostul paroh, doamna Ada Cruceanu, doamna Dana Bălănescu, fiecare apreciind apariția acestei cărți.
După aceste luări de cuvânt părintele paroh Gheorghe Șuveți – protopopul Reșiței a acordat medalia jubiliară P. Cuv. Arhim. Casian Rușeț, d-lui Gheorghe Jurma, d-lui prof. Dănilă Obersterescu, pr. conf. dr. Vasile Petrica, pr. Ioan Albu, pr. Rusalin Chincea, d-lui Dan Mirea, doamnelor Felicia Quint, Lavinia Popp, Ada Cruceanu, Clara Constantin și Liubița Raichici.
În încheiere P. Cuv. Arhim. Casian Rușeț a ținut un cuvânt în care a amintit faptul că „pe lângă celelalte calități ale autorului, de cercetător, de istoric, de profesor, apreciază foarte mult calitatea umană a autorului care în alcătuirea cărții a plecat într-un mod plăcut de la general spre special, și cred că această monografie nu este una instituțională ci este una a unei vieți comunitare”.
Construcția bisericii Parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” – Reșița a început, sub păstorirea preotului Matei Bălan (1860 – 1910) și a domnului George Nicolaevici, epitrop al bisericii și jude al localității, în anul 1860 dar au fost finalizate abia în anul 1872. Iconostasul de lemn al bisericii datează din anul 1914, pe acesta păstrându-se crucea de la iconostasul vechii biserici de lemn. În anul 1900 turnul actualei biserici a fost acoperit cu tablă de cupru. În anul 1957 s-au realizat lucrări de reparații, iar în 1962 a fost înlocuită țigla de pe acoperișul bisericii.
Între anii 1964-1965 biserica este pictată în tehnica frescă de către pictorul Iosif Vasu din București. Biserica a fost târnosită în data de 14 mai 1967 de către Înaltpreasfințitul Părinte Nicolae Corneanu – Mitropolitul Banatului, dată la care s-a sfințit și pictura realizată.
În 1985 biserica a fost translatată, la dorința autorităților comuniste, pe o distanță de 55 m pe un plan înclinat de 1,7 m. În anul 2014 s-a descoperit în cugla (sfera) de sub crucea turnului un document din 1900 întocmit și așezat de Consiliul Parohial și George Nicolaevici prim epitrop și jude al localității în care se prezintă etapele construirii sfintei biserici și câteva aspecte ale societății de atunci. (Pr. Cristian Manole)