Festivalul „Miron Cristea”
17 May 2024„Zilele Credinţei şi Culturii” în Episcopia Caransebeșului au continuat joi, 16 mai, la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului”, prin cea de-a 14-a ediție a Festivalului „Miron Cristea”. Festivalul poartă numele primului Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, întrucât în anul 2010, atunci când a avut loc prima ediție, se împlineau 100 de ani de la întronizarea lui ca episcop al Caransebeșului.
Anul acesta, 11 coruri venite din Timișoara, Sibiu, Arad, Câmpeni și Deva, precum și din întreg Banatul de Munte, au adus bucuria muzicii corale la Catedrala Episcopală. La festival a fost prezent și Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.
„Patriarhul Miron Cristea i-a adunat și în acest an pe credincioșii din Episcopia noastră, dar și din întreaga Mitropolie a Banatului și din Mitropolia Ardealului, ca împreună să cântăm Domnului, căci știm de la psalmistul David că Dumnezeului nostru plăcută Îi este cântarea. Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru toate și Îl rugăm să binecuvinteze pe mai departe toate celelalte evenimente ale credinței și culturii în Episcopia noastră și să putem continua și în ceilalți ani toate aceste festivaluri care nu fac altceva decât să împodobească viața spirituală și viața culturală din Eparhia Banatului de Munte”, a afirmat Părintele Episcop.
Din 2010 această manifestare adună coruri bisericești pentru a-i aduce un omagiu ierarhului care a sprijinit, cu implicare și dăruire, muzica religioasă în activitatea desfășurată la Sibiu, Caransebeș și București, dar și pentru a promova cântarea corală.
„Credem și mărturisim că astăzi la Caransebeș toți cei care au fost prezenți la acest festival s-au înălțat duhovnicește și s-au folosit, primind în inima și în sufletul lor un strop de lumină, un strop de speranță și un strop de iubire, pentru că Mântuitorul Iisus Hristos, Cel răstignit mort și înviat, este Lumina lumii, este nădejdea noastră și este Dumnezeul iubirii. Îi mulțumim Domnului pentru această seară cu totul specială și iată, la finalul festivalului, toți cei care au rămas au cântat împreună cu noi minunatul imn de la Vecernie «Lumină lină» și apoi am încheiat cu frumosul tropar al Praznicului praznicelor «Hristos a înviat din morți cu moartea pe moarte călcând și celor din morminte viață dăruindu-le»”, a mai spus Preasfințitul Lucian.
La acest eveniment au luat parte membri ai Permanenței Consiliului Eparhial, preoți, elevi seminariști și credincioși din municipiul de pe Timiș și Sebeș, care au primit vestea Învierii Domnului transmisă prin pricesne și cântări bisericești. Toate corurile participante au primit plachete și diplome.