„Micul prinț” – un spectacol de succes la Caransebeș
21 February 2020Elevii Seminarului Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș au reușit joi, 20 februarie, să pună în practică un proiect gândit încă de la începerea anului școlar 2019-2020. Alături de părinții profesori, doamnele și domnii profesori, elevii au lucrat timp de câteva luni la o piesă de teatru pentru a o prezenta într-un mod profesionist, chiar dacă tinerii actori nu au o pregătire în domeniu.
Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Trupa de teatru „A Fronte” a Seminarului Teologic a pus în scenă o poveste emoționantă a scriitorului și aviatorului francez Antoine de Saint-Exupery, la Casa de Cultură „George Suru” din Caransebeș. Piesa este o adaptare după nuvela „Micul Prinț” și a adus în sufletul spectatorilor atât amintirea sensibilității și a frumuseții copilăriei, cât și descoperirea sinelui și a vieții veșnice.
Această poveste despre singurătate, prietenie, iubire și pierdere, sub forma unui tânăr prinț căzut pe Pământ, a umplut de spectatori sala Casei de Cultură. Acest lucru a desăvârșit munca elevilor seminariști deoarece spectacolul a fost unul caritatil, iar toți banii adunați din vânzarea biletelor vor fi donați unei familii monoparentale cu mai mulți copii care este într-o situație delicată.
„De când a început anul școlar 2019-2020 am încercat cu elevii noștri seminariști să punem în scenă această piesă extraordinară, care în contextul Anului omagial al pastorației părinților și copiilor a venit cu un mesaj în fața publicului și anume îmblânzirea sufletului nostru, regăsirea acelei flori cu adevărat frumoase care ne ridică privirea către cer. Am împletit acest spectacol cu fapta cea bună în sensul în care am avut și un scop caritabil de-a ajuta o familie monoparentală cu mai mulți copii”, a subliniat părintele profesor Pătruț Bănăduc.
Trupa de teatru „A Fronte” a luat ființă în urmă cu 5 ani printr-un parteneriat între Seminarul Teologic „Episcop Ioan Popasu” și Liceul Tehnologic „Trandafir Cocârlă” din Caransebeș, pentru a scoate în evidență latura culturală și artistică a elevilor, dar și pentru a ajuta semenii din medii defavorizate. Din anul școlar 2018-2019 trupa a rămas doar a Seminarului, iar cele mai reprezentative piese puse în scenă de elevii seminariști au fost „Nu ne răzbunați”, „Ciorbă de bolovani” și „Micul Prinț”. Toate piesele au fost jucate în contextul temelor anilor omagiali stabilite de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Coordonatorii trupei sunt părintele profesor Pătruț Bănăduc și doamna psiholog Ana Maria Iliuș Olariu sprijiniți de Consiliul elevilor seminariști, condus de Dafina Bârcă.