Cerc pastoral-misionar la Parohia Câlnic din Protopopiatul Reșița
1 February 2019Preoții Cercului pastoral-misionar Reșița-Nord, Protopopiatul Reșița, s-au întrunit joi 31 ianuarie 2019 în biserica cu hramul „Sf. Ap. Petru și Pavel” din Parohia Câlnic, la prima ședință din anul 2019.
Întrunirea preoților s-a bucurat și de prezența părintelui inspector social și activități cu tineretul, Mihai-Cătălin Ciucur. Întâlnirea a debutat cu săvârșirea slujbei de seară a Vecerniei. Preoții rânduiți la slujire au fost: pr. Sorin-Valentin Popovici, paroh și gazdă a întrunirii preoțești, pr. Florin Hotea de la Parohia Țerova și pr. Daniel-Cosmin Popescu de la Parohia Fârliug, iar ceilalți preoți prezenți au dat răspunsurile în cadrul sfintei slujbe de seară. Pe lângă preoții prezenți și care au dat răspunsurile la strană, la slujbă au participat și un număr important de credincioși care au fost impresionați și s-au bucurat că au putut fi împreună în rugăciune cu un număr atât de mare al slujitorilor Sfintelor Altare.
Partea a doua a întrunirii preoțești a avut loc tot în biserica parohială din cartierul reșițean Câlnic unde a fost prezentat referatul susținut de pr. Petru-Claudiu Ciorogariu de la Parohia „Sf. Vasile cel Mare” din Reșița cu titlul; „Virtuți ale poporului român cultivate în satul românesc”. Pentru că anul 2019 a fost declarat în Patriarhia Română ca: „Anul omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari)”referatul prezentat a reiterat importanța virtuților creștinești cultivate de Biserică în conștiința țăranului român. Din tema prezentată părintele Petru-Claudiu Ciorogariu a concluzionat: „Satul românesc este vatra în care s-a plămădit, s-a păstrat și s-a promovat conștiința națională și eclezială românească. În decursul timpului, satul românesc s-a organizat și s-a dezvoltat în felurite moduri, cultivând virtuțile poporului român: iubirea, bunătatea, hărnicia, dărnicia și ospitalitatea. Ceea ce a ținut flacăra neamului românesc aprinsă a fost secole de-a rândul, comuniunea dintre preot și enoriașii săi. Satul românesc a fost depozitarul peste veacuri al unor daruri de neprețuit, daruri care nu sunt altceva decât virtuțile, dintre care cea mai reprezentativă pentru poporul român este bunătatea manifestată prin ospitalitate”.
În continuare pr. insp. Mihai-Cătălin Ciucur a vorbit despre două dintre cele mai importante proiecte desfășurate anul acesta: unul derulat la nivel național, iar celălalt la nivel eparhial. Astfel primul proiect este Concursul Național Catehetic „Hristos: sufletul satului meu” și este organizat cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, de către Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale, în perioada 15 decembrie 2018 – 21 mai 2019. Acest concurs se adresează copiilor participanți la grupele catehetice din parohiile înscrise în Programul Național „Hristos împărtășit copiilor”, preoților coordonatori de grup catehetic, profesorilor de religie și altor educatori creștini. El va evidenția frumusețea satului românesc, în trecut și în prezent, tradiția și portul popular, unitatea de credință și de neam în țara noastră păstrată prin preoți, învățători, primari gospodari și oameni vrednici ai satului românesc. Concursul își propune să contribuie la redescoperirea valorilor păstrate și promovate de satul românesc, de-a lungul timpului. Părintele inspector a prezentat preoților prezenți modul, metodologia și etapele desfășurării acestui Concurs național. Apoi a făcut referire la cel de-al doilea proiect eparhial intitulat: „Tabăra din inima satului”, un program de tabere adresat comunităților rurale din județul Caraș-Severin. Perioada de desfășurare a acestui proiect este derulată în timpul vacanței de vară a elevilor, adică între 15 iunie – 15 septembrie, având ca locații satele și comunele din județ iar beneficiari fiind copii cu vârste cuprinse între 7 – 18 ani din comunitatea gazdă (minim 20 participanți) dar pot participa și copii din sate învecinate (din aceeași comună). Durata acestor tabere este menită a se desfășura între 3 – 5 zile în funcție de infrastructură, buget, program voluntari, etc. Părintele inspector a adresat o rugăminte și un apel către toți preoții prezenți pentru a se implica în buna desfășurare a acestor proiecte de suflet atât al Patriarhiei Române cât și al Eparhiei Caransebeșului.
Întâlnirea preoților s-a încheiat cu o agapă frățească oferită de parohia gazdă precum și cu referirile necesare făcute de părintele coordonator al cercului pastoral, Damaschin Tătaru, pentru următoarea întâlnire, programată pentru luna februarie și menită a se desfășura în Parohia „Pogorârea Sf. Duh” din Reșița. (Pr. Emil Crăciun)