Cerc pastoral-misionar la Parohia „Pogorârea Sf. Duh” din Reșița
28 February 2019Preoții din cadrul Cercului pastoral-misionar Reșița-Nord, Protopopiatul Reșița, s-au întrunit marți 26 februarie 2019 în biserica cu hramurile „Pogorârea Sf. Duh” și „Acoperământul Maicii Domnului” din cartierul reșițean Govândari, la ședința programată pentru această lună. Întrunirea preoților s-a bucurat și de prezența părintelui Gheorghe Adrian Șuveți protopopul Reșiței. Întrunirea preoțească a început firesc cu rugăciunea de seară a Vecerniei. La Sf. Altar au fost desemnați ca să slujească preoți din cetatea de foc de pe Bârzava: pr. protopop Gheorghe Șuveți și paroh la biserica „Sf. Arh. Mihail și Gavriil”, pr. Petru Berbentia de la parohia „Sf. Ap. Petru și Pavel” Govândari și pr. Emil Crăciun, paroh și gazdă a întrunirii preoțești de la această parohie, iar ceilalți preoți prezenți au dat răspunsurile în cadrul sfintei slujbe de seară.
Menționăm că cei trei preoți rânduiți la slujire au contribuit și coordonat în trecutul nu foarte îndepărtat înălțarea a trei sfinte locașuri de rugăciune: pr.protopop Gheorghe Șuveți la Anina în 2011, pr. Petru Berbentia, prima biserică construită în cel mai mare cartier reșițean Govândari în 2002, iar pr. Emil Crăciun cea de-a treia și cea mai nouă biserică a cartierului reșițean Govândari în 2015. Pe lângă preoții prezenți care au dat răspunsurile la strană, la slujba de seară au participat și un număr foarte mare de credincioși.
La sfârșitul slujbei de seară părintele protopop al Reșiței a ținut și-un bogat cuvânt de învățătură, în partea introductivă spunând următoarele: „Bunul și Milostivul Dumnezeu ne-a îngăduit să fim astăzi în această biserică deosebit de frumoasă a cartierului reșițean Govândari în această seară oarecum mai aparte, unde ne-am întrunit preoții cercului pastoral Reșița-Nord. Protopopiatul nostru este împărțit în trei cercuri pastorale: Reșița-Nord, Reșița-Sud și Bocșa. În fiecare lună aceste cercuri se întâlnesc în trei din parohiile protopopiatului: în prima parte a lor împreună cu credincioșii parohiei respective. De data aceasta părintele coordonator Damaschin Tătaru a ales ca întâlnirea programată lunii februarie să se desfășoare în această parohie și biserică relativ nouă a orașului în care slujește și sfinția sa. Ne bucurăm nespus de mult că dumneavoastră credincioșii acestei parohii, vreți și ne dovediți prin prezența dumneavoastră că vă face plăcere să participați și să vă rugați împreună cu noi la aceste întruniri preoțești. Întrunirile noastre se desfășoară în felul următor: Întâi săvârșim o slujbă și de obicei aceasta este o rugăciune de seară, adică o vecernie sau un acatist sau paraclis. În această primă parte participă și credincioșii deoarece este partea cea mai importantă adică aceea de rugăciune, unde suntem împreună în Biserică înaintea lui Dumnezeu: cler și popor. Iar în partea a doua acolo unde se discută diferite probleme pastorale și administrative sau un referat pe marginea căruia preoții au diverse opinii și luări de cuvânt dezbătând o anumită temă de actualitate pentru Biserică. Suntem aici preoți de toate vârstele: preoți în prag de pensionare, preoți tineri la început de drum, preoți la jumătate de carieră și ne întâlnim pentru că în felul acesta avem multe de învățat unii de la ceilalți dar și ne consultăm cum putem rezolva multiplele probleme cu care se confruntă Biserica astăzi.”
Partea a doua a întrunirii preoțești a avut loc tot în biserica parohială unde au fost abordate mai multe subiecte aflate pe agenda principală a tuturor parohiilor din Episcopia Caransebeșului. Primul subiect discutat a fost cel legat de Concursul Național Catehetic „Hristos: sufletul satului meu” desfășurat în perioada 15 decembrie 2018 – 21 mai 2019. Apoi au avut loc discuții referitoare la proiectul eparhial intitulat: „Tabăra din inima satului”, un program de tabere adresat comunităților rurale din județul Caraș-Severin. Perioada de desfășurare a acestui proiect este derulată în timpul vacanței de vară a elevilor, adică între 15 iunie – 15 septembrie. Următorul subiect a fost cel legat de manifestarea devenită deja tradițională în municipiul Reșița în ziua de 23 martie și intitulată „Marșul pentru Viață”, tema acestui an fiind numită: „Unic din prima secundă”. Apoi ultimul subiect a fost cel referitor la desfășurarea săptămânii duhovnicești în perioada Postului Mare în toate parohiile cercului pastoral. Părintele protopop Gheorghe Șuveți a adresat la final rugămintea ca în toate aceste proiecte desfășurate în prima parte a anului, preoții să se implice corespunzător pentru a putea vorbi la finalul desfășurării acestor manifestări ca despre o reușită a tuturor și deci implicit a Bisericii spre Slava lui Dumnezeu.
Întâlnirea preoților s-a încheiat cu o agapă frățească oferită de parohia gazdă precum și cu referirile necesare făcute de părintele coordonator Damaschin Tătaru, pentru următoarea întâlnire, programată pentru luna martie și menită a se desfășura în Parohia „Schimbarea la față” din Reșița.