Slujire arhierească la poalele Muntelui Semenic
11 February 2019Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a fost prezent în Duminica a 17-a după Rusalii, alături de credincioșii Parohiei Văliug din Protopopiatul Reșița. Părintele Episcop a ales să se roage împreună cu ei în această duminică pentru a-i întări în credință, deoarece parohia este vacantă de câteva luni. Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie în Biserica parohială „Naşterea Maicii Domnului”, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în prezența autorităților locale și a unui număr însemnat de credincioși. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.
„Ne bucurăm că au venit astăzi credincioșii din Văliug să fie alături de noi la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie și credem că în timpul cel mai scurt această parohie va fi completată și va avea un preot paroh. Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru această zi și Îl rugăm împreună cu femeia cananeeancă să ne vindece de toate bolile sufletești și trupești, să ne dăruiască o credință constantă și intensă, pace, bunăsporire, binecuvântare și mântuire”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.
În Văliug s-a născut arhiereul Filaret Musta în 20 martie 1839, al cărui bust se află în curtea bisericii. „Trebuie să menționăm faptul că aici la poalele Muntelui Semenic s-a născut arhiereul Filaret Musta, cel care s-a ostenit zeci de ani în administrație și în slujire la Episcopia Caransebeșului”, a mai spus Părintele Episcop Lucian.
Satul Văliug este așezat la 600 m altitudine, pe cursul râului Bârzava, la poalele Muntelui Semenic. Parohia este de categ. I rural B, având 276 familii cu aproxiamtiv 761 credincioşi. Biserica cu hramul „Naşterea Maicii Domnului” a fost construită în anul 1887, în stil baroc din piatră și cărămidă. Sfântul locaș a fost pictat de Gheorghe Mărășescu în 1896, apoi Ioan Băleanu în 1939 a restaurat pictura. De asemenea și Maria Tudur a efectuat o restaurare a picturii în anul 1986.