Preasfințitul Lucian la Mănăstirea Brebu –„Să ne asumăm crucea și să ducem o viață autentică în Hristos până la suflarea noastră cea mai de pe urmă”
15 April 2019În a cincea duminică din Postul Mare Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a fost în mijlocul obștii monahale și a credincioșilor Mănăstirii Brebu din județul Caraș-Severin. Cu această ocazie Părintele Episcop a sfințit o troiță, după care a săvârșit Sfânta Liturghie alături de un sobor de preoți și diaconi în altarul de vară al așezământului monahal. Au venit credincioși din apropiere, dar și pelerini din zone mai îndepărtate, s-au rugat împreună cu Părintele Episcop și au ascultat un cuvânt de învățătură despre cuvioasa Maria Egipteanca, pomenită în această zi. Preasfințitul Lucian le-a vorbit credincioșilor și despre pericopa evanghelică rostită în duminica a cincea din post.
„Mulțumim părintelui duhovnic Atanasie, maicii starețe Magdalena și cuvioaselor maicii de aici care ne-au primit cu multă bucurie și ne-au așteptat ca în acest post al Paștelui să binecuvântăm și Mănăstirea Brebu și să slujim aici o Dumnezeiască Liturghie. Ne-am bucurat de o atmosferă liniștită pentru că Dumnezeu a rânduit să nu mai plouă și credincioșii să rămână în liniște în jurul acestui altar de vară la Sfânta Liturghie”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.
Ierarhul a mai spus că trebuie „să încercăm cu toții ca înainte de Paști cu două săptămâni să-I urmăm Mântuitorului și să-L iubim cu toată ființa, căci dacă iubim mult, mult ni se iartă. Să avem o dragoste profundă, o iubire intensă față de Domnul care S-a jertfit din iubire pentru noi și pentru a noastră mântuire și niciodată să nu-L părăsim, ci să ne asumăm crucea și să ducem o viață autentică în Hristos până la suflarea noastră cea mai de pe urmă”.
La Sfânta Liturghie a participat și părintele Damaschin de la Mănăstirea Grigoriu din Muntele Athos, care se află în aceste zile în Episcopia Caransebeșului pentru a susține câteva conferințe. Părintele care este și misionar în Africa a rostit un cuvânt de învățătură la final.
Mănăstirea Brebu cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului” a luat fiinţă în anul 1997 din iniţiativa primarului comunei Brebu, domnul Ioan Păcurariu, a credincioşilor din satele învecinate şi a familiei Toma Iţariu, care a donat terenul necesar construirii unei aşezări monahale, în locul numit Valea Popii, între localităţile Brebu şi Soceni. În 15 noiembrie 1997, în şedinţa Consiliului Eparhial al Episcopiei Caransebeşului, s-a aprobat construirea acestui aşezământ ca schit de măicuţe.