Trandafir Cocârlă – un animator al omeniei satului bănățean
2 April 2019În Duminica a 3-a din Post, închinată Sfintei Cruci, la Parohia cu hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Turnu Ruieni, Protopopiatul Caransebeș, îndată după Sfânta Liturghie, a fost comemorat Trandafir Cocârlă – un animator al omeniei satului bănățean la 90 de ani de la nașterea sa: 4 aprilie 1929 – 4 aprilie 2019, prin oficierea unui parastas la care au participat doamna Ana Cocârlă, soția domnului Trandafir Cocârlă, și unul din fii, domnul Dan Cocârlă. Evenimentul a continuat prin punctarea unor înfăptuiri de care beneficiază și azi oamenii acestor locuri, precum și a afirmării bunelor relații pe care Trandafir Cocârlă le-a avut cu Biserica Ortodoxă Română.
Trandafir Cocârlă s-a născut la 4 aprilie 1929 în Turnu Ruieni, crescând și formându-se în spiritul omeniei străbune, specifică satului bănățean și care i-a rămas statornicită în suflet pe tot timpul devenirii sale profesionale, sociale și chiar politice ,,cu un orgoliu și mândrie romană, cum îi plăcea să spună: ,,m-am născut la poalele originii noastre latine”. Adică la poalele Turnului lui Ovidiu, care străjuiește și astăzi satul.
Pentru satul lui, Trandafir Cocârlă, a ridicat o biserică. Actuala biserică finalizată în 1971 s-a bucurat de sprijinul său, într-o vreme în care bisericile erau dărâmate. La fel, datorită lui s-a construit și biserica Seminarului Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș, în perioada 1976-1979. Comunitatea din Turnu-Ruieni nu l-au uitat, dar pentru ca să nu-l uite nici posteritatea, i-au eternizat imaginea sub forma bustului aflat în parcul din fața bisericii, precum și numele pe o placă de marmură, fixată pe casa în care s-a născut, a crescut și s-a format ca om de omenie, ca om între oameni, ca om pentru oameni!…
În același timp, Parohia Turnu Ruieni îi cinstește numele cu multă recunoștință, adeverind cuvintele Sfintei Scripturi care ne învață că ,,un nume bun este mai de preț decât bogăția, cinstea este mai prețioasă decât argintul și aurul” (Pilde 22:1), iar ,,amintirea (pomenirea) celui drept este spre binecuvântare” (Pilde 10:7).
Manifestarea a continuat cu un moment realizat de tinerii parohiei Turnu Ruieni, ce a cuprins poezii în grai bănățean, iar evenimentul s-a încheiat prin depunerea de coroane la bustul, lui Trandafir Cocârlă, aflat în parcul din fața bisericii. (Pr. Petru Ciric)