Bucurie duhovnicească în satul Cornea
27 May 2019În duminica a 5-a după Paști, a Samarinencei, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a fost prezent în mijlocul credincioșilor din satul Cornea, Protopopiatul Băile Herculane. Părintele Episcop a sfințit cu această ocazie un monument ridicat în cinstea eroilor din Primul Război Mondial care se află în vecinătatea bisericii parohiale. Acest monument a fost renovat și înfrumusețat în ultima perioadă de către părintele paroh, alături de el fiind și credincioșii din parohie, precum și autoritățile locale. De asemenea, Părintele Episcop a oficiat și o slujbă de pomenire pentru eroii din satul Cornea în cinstea cărora s-a ridicat monumentul. Atât părintelui paroh Iosif Iocșa, cât și tuturor celor care s-au implicat în renovarea monumentului eroilor Preasfințitul Lucian le-a oferit Diploma de excelență „Episcop Veniamin Nistor”.
„Am fost în satul românesc Cornea din Banatul de Munte în anul omagial al satului românesc, al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari, pentru a răsplăti osteneala preotului, a primarului gospodar de aici, dar și pentru a ne întâlni cu învățătorii și profesorii din această comună și cu tinerii care păstrează aici tradițiile populare”, a subliniat Preasfințitul Lucian.
În continuare ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica parohială „Adormirea Maicii Domnului” la care au fost prezente autoritățile locale, credincioși din comunitatea Cornea și foarte mulți copii și tineri îmbrăcați în costume populare. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeşului.
„Îl rugăm pe Mântuitorul să ne ajute să ne închinăm tot timpul în Duh și în Adevăr și să punem început bun vieții noastre, pentru că femeia samarineancă din evanghelie, după ce s-a întâlnit cu Mântuitorul a pus început bun vieții ei și a devenit o mărturisitoare a evangheliei. Ea a devenit chiar o muceniță a Mântuitorului Hristos, pentru că așa cum știm femeia samarineancă este pomenită în sinaxarul bisericii noastre ca sfânta muceniță Fotini, în 26 februarie”, a mai spus ierarhul la final.
Biserica parohială a fost construită în anul 1779, incendiată de turci în 1788, refăcută şi mărită în 1792-1794. Pictura murală a bisericii a fost realizată în 1824 de Dimitrie Popovici. Locaşul de cult a fost târnosit la data de 17 septembrie 1995 de episcopul Emilian Birdaş al Caransebeşului.