Inima satului Moniom – loc al bucuriei pentru copii și tineri
22 August 2019Timp de de 5 zile, în perioada 17-21 august 2019, satul Moniom a găzduit cea de-a douăsprezecea tabără din cadrul programului socio-educațional „Tabăra din Inima Satului”, derulat de Episcopia Caransebeșului, alături de mai mulți parteneri județeni și locali.
Deși activitățile cu copiii și tinerii sunt un lucru obișnuit în micuța comunitate din vecinătatea Reșiței, totuși, cele 5 zile au animat în chip deosebit întregul sat, care s-a bucurat deplin de această nouă oportunitate pe care Biserica a oferit-o tinerei generații.
Implicarea comunității parohiale a fost una deosebită, nu doar în plan organizatoric, ci și prin faptul că nu mai puțin de 18 familii din sat au găzduit peste 30 beneficiari și voluntari ai taberei, sosiți din Reșița și din mai multe localități ale județului.
Bucuria celor 50 de copii participanți, alături de cei 25 de tineri voluntari de la ATOR Banatul de Munte a fost deplină, pentru că programul taberei le-a oferit șansa unei apropieri reale de Dumnezeu și a unor frumoase prietenii. Cele mai frumoase momente ale taberei au fost, în accepțiunea multora dintre copii, momentele petrecute în biserică, la Sfânta Liturghie, la rugăciunile de dimineață și de seară, ori la dialogurile duhovnicești purtate liber și pe înțelesul lor, cu părintele paroh. Un alt punct important de atracție l-au constituit atelierele de creație artistică, care au oferit posibilitatea copiilor să experimenteze îndeletniciri specifice satului românesc de altă dată. Astfel, în ziua dedicată atelierelor artistice, copiii au avut ocazia să participe la atelierul de sculptură în lemn – coordonat de sculptorul bănățean George Molin, la cel de cusut, de pictură pe piatră, sau la cel de dans de societate. Entuziasmul și calitatea lucrărilor realizate de copiii au arătat încă o dată nevoia ca micile talente să fie descoperite și șlefuite, pentru ca talanții primiți de fiecare copil să fie înmulțiți în direcția potrivită.
Serile tematice au oferit, de asemenea, posibilitatea copiilor să exerseze și să etaleze zestrea înaintașilor, dar și propriile abilități și calități artistice. Zestrea înaintașilor a fost, ca de fiecare dată la Moniom, prezentată într-o manieră cu totul originală, la loc de cinste fiind și de această dată Jocul Călușarului – dans specific satului, alături de portul popular, cântecele și poeziile în grai prezentate cu măiestrie de copii și voluntari, deopotrivă. Seara de talente artistice, concursurile sportive și activitățile pe echipe au oferit fiecărui copil posibilitatea să-și prezinte abilitățile pe diferite planuri, atât la nivel individual, cât și în cadrul grupului.
Nu au lipsit, desigur, nici atelierele de dezvoltare personală și de educație pentru viață, care au adus în atenția participanților probleme acute cu care se confruntă tinerii din zilele noastre, dar și modalități concrete de gestionare a diferitelor situații care pot apărea în adolescență, datorită anturajelor și a pericolelor existente în societatea actuală. Un rol important în cadrul acestor ateliere l-au avut, și de această dată, formatorii și voluntarii Centrului de tineret Moniom, care au acumulat deja multă experiență în abordarea acestor probleme.
Drumețiile în natură, baia la piscină și jocurile în aer liber au constituit, evident, excelente prilejuri de socializare și relaxare, binemeritate de către copii și voluntari, deopotrivă.
Focul de tabără a fost, de asemenea, un punct important al taberei, nu doar pentru că atmosfera creată de voluntari a fost cu totul specială, ci și pentru că a adunat în jurul său o mare parte din comunitate, inclusiv familiile copiilor, din sat, dar și din municipiul Reșița. Comunitatea de la Moniom s-a alăturat numeroasei echipe de voluntari și a creat cu adevărat o atmosferă de comuniune și de sărbătoare în sat. De altfel, în fiecare seară a taberei, prezența credincioșilor din Moniom, dar și din Reșița a fost una consistentă, aceștia identificându-se pe deplin cu atmosfera taberei din inima satului Moniom.
Tabăra s-a încheiat în același fel în care a început și în același loc – biserica parohială ocrotită de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. Copiii au primit diplome și daruri trimise de către Preasfințitul Părinte Lucian – cu a cărui binecuvântarea și susținere directă se desfășoară toate taberele din satele eparhiei – iar cei care au sprijinit organizarea taberei au primit binemeritate diplome de mulțumire.
„Tabăra de la Moniom a fost cea mai mare dintre taberele organizate în acest an în cadrul programului TDIS, atât ca număr de beneficiari și de voluntari, dar și ca impact pe care l-a avut în comunitate. La finalul acestui impresionant maraton duhovnicesc, care a animat în chip deosebit comunitatea noastră, nu pot decât să Îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru că a făcut posibil acest lucru dar și tuturor celor care s-au implicat în organizarea și sprijinirea acestui important eveniment. Un cuvânt special de mulțumire doresc să aduc voluntarilor TDIS, care au depus un efort uriaș, iar urmările acestei jertfe a lor sunt convins că se vor simți multă vreme de aici încolo în inimile copiilor și familiilor lor”, a mărturisit părintele Mihai Ciucur, paroh la Moniom și coordonator al programului TDIS.
Tabăra din Inima Satului Moniom s-a desfășurat cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a fost sprijinită financiar de Asociația „Centrul de Tineret Moniom” și de oameni de bine din municipiul Reșița și s-a derulat în parteneriat cu Primăria Municipiului Reșița și Școala Gimnazială numărul 9 Reșița.