Slujire chiriarhală la Biserica-necropolă din Caransebeș
30 August 2019La sărbătoarea „Tăierii Capului Sfîntului Ioan Botezătorul”, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, s-a aflat în mijlocul preoților și a credincioșilor parohiei „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Caransebeș. Cu acest prilej ierarhul înconjurat de un sobor de preoți și diaconi a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica-necropolă a eparhiei Banatului de Munte în prezența unui număr mare de credincioși. La final chiriarhul a săvârșit o slujbă de pomenire pentru ctitorii, slujitorii și binefăcătorii sfântului locaș precum și pentru cei care își dorm somnul de veci în cimitirul dimprejur. Totodată au pomeniți episcopul Veniamin Nistor, care la 1 august a fost reînhumat în biserica necropolă și doamna Maria Mic, mama Preasfințului Părinte Lucian Episcopul Caransebeșului.
„Se cuvenea ca la sărbătoarea Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul să slujim Dumnezeiasca Liturghie în biserica-necropolă a episcopiei noastre, o biserică ocrotită de Sfântul Ioan Botezătorul. La începutul lunii august l-am reînhumat în această biserică-necropolă pe episcopul Caransebeșului Veniamin Nistor care după 70 de ani s-a întors acasă și s-a întâlnit în duh cu ceilalți episcopi ai Caransebeșului care își dorm în Biserica Sfântul Ioan Botezătorul și în cimitirul din jurul acestei biserici. La finalul Sfintei Liturghii am săvârșit și o slujbă de pomenire pentru episcopii Caransebeșului, în mod special pentru Veniamin Nistor, cel care a fost trimis cu domiciliu forțat de regimul comunist la Alba Iulia în februarie 1949, a trecut la cele veșnice în 1963 fiind înmormântat tot la Alba Iulia în cimitirul Schitului Sfântul Ioan Botezătorul și î n vara acestui an, în centenarul bănățean, episcopul Veniamin Nistor s-a întors acasă lângă episcopii Ioan Popasu, Nicolae Popea și Emilian Birdaș”, a subliniat Preasfințitul Părinte Episcop Lucian.
Parohia Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul din Caransebeș, este o parohie dinamică, care derulează mai multe proiecte sociale pentru copii și bătrâni. De asemenea, are o rodnică și strânsă colaborare cu unitățile școlare și preșcolare de pe raza acesteia, precum și unitatea militară din Caransebeș. Biserica parohială a fost ridicată în anii 1770-1780, a fost sfințită la 11 mai 1781 de către episcopul Caransebeșului și Vârșețului Vichentie Popoviciu. În prezent la biserica se execută ample lucrări de renovare și înfrumusețare la exterior.