Din nou la românii din Sutjeska
27 October 2019A devenit o tradiţie ca de prăznuirea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, românii ce trăiesc de o parte şi de alta a frontierelor din sud-vestul ţării, să se întâlnească. Întâlnirea este la Sărcia ( Sutjeska) din Voivodina, provincie autonomă a Serbiei. Cei care se întâlnesc acolo sunt românii de la Parohia „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel-Govândari” din Reşiţa, precum şi cei de la Parohia „Pogorârea Sfântului Duh” din Bocşa Montană.
Şi în acest an, având binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Siluan, Episcopul românilor din Ungaria, cel ce poartă de grijă și românilor din Serbia și a Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, românii s-au rugat împreună, cu ocazia prăznuirii hramului bisericii.
La orele dimineţii, delegaţiile venite din România au fost întâmpinate de membrii Consiliului parohial, de ortodocşii din Sărcia şi de preoţii Episcopiei Dacia Felix, pr. Gabriel Bandu – protopopul Toracului, pr. Cristian Popi – administratorul parohie aflată în sărbătoare şi pr. Emanuel Mojic de la parohia Toracul Mic.
Din Țară au venit pr. Petru Berbentia din Reşiţa – cel ce a început acum mulți ani relaţia de bună frăţietate cu sărcienţii, pr. Ciprian Coştiş de la Bocşa Montană, pr. Valentin Bugariu de la Birda şi pr. Popa Dumitru de la Dobra ( Alba).
Au răspuns invitaţiei organizatorilor şi dl. Nicolae Plujar, preşedintele Asociaţiei culturale „Reşiţa Română”, precum şi mai mulți credincioşi din Bocşa și din Dobra.
La vremea cuvenită Sfânta Liturghie a fost săvârşită de toţi preoţii prezenţi, iar pr. Petru Berbentia a rostit un lămuritor cuvânt de învăţătură despre Sfântul Dimitrie.
Sărbătoarea sărcienților a fost împodobită de corul Bisericii Ortodoxe Române din Toracu Mare, cu cântarea de strană specifică Banatului istoric.
După otpustul Sfintei Liturghii, soborul a ieșit în procesiune împrejurul bisericii și apoi a săvârşit slujba îndătinată de binecuvântare şi tăiere a colacului de hram, o rânduială specifică Banatului, în care se aduce mulţumire Lui Dumnezeu pentru toate darurile cu care ne întăreşte. Conform tradiţiei, un alt „naş” al bisericii a preluat ştafeta pentru toate necesităţile sfântului locaş în anul ce urmează.
Au urmat mesajele ierarhilor noștri precum și cele transmise de preoţii veniţi din Ţară, care au oferit şi amintiri ale prezenţei lor la Sărcia, iar părintele paroh a adresat mulțumiri tuturor celor prezenți.
Ziua de sărbătoare s-a încheiat cu o agapă cu adevărat frăţească, moment în care s-au pus la punct detalii despre activităţile comune ce vor fi desfăşurate în viitor. (Pr. Petru Berbentia)