Cerc pastoral-misionar la Parohia Brebu
14 November 2019Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, preoții Cercului pastoral-misionar Reșița-Nord din Protopopiatul Reșița, s-au întrunit în această săptămână înaintea începutului Postului Nașterii Domnului în biserica cu hramul „Înălțarea Domnului” din comuna cărășeană Brebu, la întrunirea programată pentru această lună.
Prima parte a întrunirii preoțești a început în biserica parohială cu săvârșirea slujbei de seară a Vecerniei. La Sfântul Altar au fost rânduiți la slujire următorii preoți: Samuel Cornel Șendroni de la Parohia „Sf. Ap. Petru și Pavel” din cartierul reșițean Govândari, Dumitru-Adrian Tiuch de la Parohia Valeadeni și Florin Mureșan, paroh și gazdă a întrunirii preoțești de la această parohie, iar ceilalți preoți prezenți au dat răspunsurile la strană.. Bucuria slujirii și a rugăciunii a fost înfrumusețată prin prezența unui număr important de credincioși. La finalul slujbei de seară, părintele Petru Berbentia de la Parohia „Sf. Ap. Petru și Pavel” Govândari-Reșița a ținut un bogat cuvânt de învățătură referitor la importanța desfășurării acestor cercuri pastorale în parohiile rurale și a punctat dramatica realitate a satului bănățean prin depopularea masivă a acestuia și în final a reamintit obligația tuturor de-a rămâne mereu aproape de Biserică și de credința noastră strămoșească pentru a putea trece mai ușor peste greutățile inerente ale vieții acesteia pământești dar mai ales pentru a primi la finalul ei cel mai frumos odor de la Împăratul cel Ceresc: mântuirea sufletelor noastre. După acest ziditor cuvânt, părintele paroh Florin Mureșan a mulțumit tuturor pentru această frumoasă și duhovnicească zi în care au fost împreună preoți și credincioși dând slavă lui Dumnezeu pentru toate darurile pe care le primim în fiecare zi a acestei existențe omenești.
Partea a doua a întrunirii preoțești a avut loc în apropierea bisericii, în sala de protocol a casei parohiale din centrul comunei Brebu. În debutul acesteia a avut loc vizionarea unui film documentar realizat de Televiziunea Patriarhiei Române, Trinitas TV și intitulat: „Decretul 410/1959 – Istoria răstignirii monahismului românesc”, film ce evocă drama prin care a trecut monahismul românesc în a doua jumătate a secolului al XX-lea, anul acesta împlinindu-se șaizeci de ani de la promulgarea decretului 410/1959. Filmul documentar vorbește despre reprimarea monahismului românesc printr-un odios decret emis în 28 octombrie 1959 care preciza că pot fi admiși în monahism bărbați cu vârsta de 55 de ani și femei la 50 de ani dacă nu sunt căsătoriți și dacă nu au obligații pe baza codului familiei. În urma acestuia 92 de mănăstiri au fost închise și aproximativ 4 750 de monahi și monahii au fost scoși afară din mănăstiri, invocându-se de către regimul comunist pretextul că ei nu produc nimic pentru societatea comunistă și astfel ei nu sunt altceva decât niște simpli paraziți sociali. Filmul scoate la lumină eforturile pe care le-au făcut acești monahi tineri din vremea aceea pentru a putea să-și îndeplinească în continuare și după ce au fost excluși din mănăstire voturile pe care și le-au asumat în fața Sfântului Altar. Acești monahi și monahii sunt exemple de statornicie în primul rând și nu numai pentru călugări dar și pentru mireni. Este o adevărată lecție de viață, felul în care au reacționat acești călugări și pune în evidență faptele și chinurile prin care au trecut căci au fost aruncați în închisori unde au răbdat anchete interminabile, bătăi și chinuri inumane la care au fost supuși și care au refuzat să-și părăsească mănăstirile sau să lepede haina monahală. Filmul produs de Trinitas Tv și realizat de dl. Răzvan Mihai Clipici în anul 2019 poate fi achiziționat și în format DVD de la pangarele bisericilor și mănăstirilor.
Filmul documentar a produs o emoție vie și puternică în rândul preoților prezenți și la finalul căruia au avut loc mai multe discuții pertinente pe seama materialului vizionat ce au reliefat drama dar și tăria monahilor și a monahiilor care cu mult stoicism și devotament nu s-au lepădat de voturile monahale depuse și de slujirea la care Arhiereul cel Ceresc i-a chemat.
Întâlnirea s-a încheiat cu o agapă frățească oferită de parohia gazdă precum și cu precizările referitoare la încheierea Colectei pentru Așezămintele Sociale din Eparhia Caransebeșului, precum și pentru următoarea întâlnire, programată pentru luna decembrie. (Pr. Emil Crăciun)