Binecuvântare arhierească pentru credincioșii din Caransebeș
24 February 2020Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a slujit în Duminica Înfricoșătoarei Judecăți la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeș. Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie alături de un sobor de preoți și diaconi, rugându-se împreună cu credincioșii veniți în număr mare la Catedrala Episcopală.
Din soborul slujitor a făcut parte și părintele Gabriel Gozman, consilier eparhial în cadrul Sectorului Social-Misionar al Episcopiei Caransebeșului, care a rostit și cuvântul de învățătură la finalul Sfintei Liturghii. Părintele consilier a subliniat faptul că în evanghelia duminicii „lucrurile despre care vorbește Hristos sunt lucruri firești, omenești, pe care poate să le facă oricine. Nu este om care să nu poată să dăruiască ceva, dar din păcate mulți vin la biserică și afișează o falsă evlavie fără să gândească că trăirea în biserică este în primul rând dragoste, compasiune, receptivitate față de nevoile aproapelui”.
Părintele Gozman a mai spus că dacă dorim să ne întâlnim cu Mântuitorul o putem face într-un mod foarte simplu, pentru că „El se identifică cu oamenii înfometați, însetați, goi și bolnavi, străini și întemnițați. Dacă le întindem o mână de ajutor acestor oameni Îl vom recunoaște pe Hristos, iar bucuria noastră va fi deplină. Dacă ne deschidem sufletul față de aproapele nostru vom primi răsplată la Judecată pentru că vom fi judecați pe temeiul a ceea ce facem celuilalt, în care este prezent în chip tainic Mântuitorul Iisus Hristos”.
Chiar dacă nu a început încă Postul cel Mare mulți credincioși, printre care copii și tineri, s-au împărtășit cu Sfintele Taine în această zi de duminică.
Și în sâmbăta dinaintea Duminicii Înfricoşătoarei Judecăţi, cunoscută şi sub denumirea de Moşii de iarnă, Părintele Episcop Lucian a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală din Caransebeș. Ierarhul a oficiat și Slujba Parastasului întrucât Biserica şi-a manifestat întotdeauna grija faţă de cei care au plecat în veşnicie, consacrându-le ziua de sâmbătă pentru pomenirea generală a morţilor, dar în special, sâmbăta dinaintea Înfricoşătoarei Judecăţi, Sâmbăta Rusaliilor şi prima sâmbătă a lunii noiembrie sunt rânduite pentru pomenirea moşilor şi strămoşilor noştri cei din veac adormiţi, zile care poartă denumirea de moşii de iarnă, moşii de vară şi moşii de toamnă.