Biserica din Parohia Măureni a fost târnosită
15 August 2020Din anul 1965 și până în anul 2018 credincioșii ortodocși din comuna Măureni s-au rugat într-o capelă improvizată în sala Casei Tineretului Catolic, ca urmare a donării ei de către germanii ce încă locuiau, în acele vremuri, în satul Măureni. Ei și-au dorit o biserică în adevăratul sens al cuvântului și în anul 2004 a fost pusă piatra de temelie pentru un nou sfânt locaș. Până în anul 2018 s-a lucrat la această biserică ajungând să se poată sluji în ea, dar încă nu a fost finalizată.
La doi ani de când Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a binecuvântat biserica să se poată oficia serviciul divin public, a revenit pentru a o târnosi, deoarece au fost finalizate lucrările de zidire, amenajare și înfrumusețare.
Astfel, Părintele Episcop Lucian a mers în ziua de prăznuire a Adormirii Maicii Domnului și alături de un sobor de preoți și diaconi a târnosit impresionanta biserică din Parohia Măureni. „Avem aici la Măureni în Protopopiatul Reșița, o biserică-catedrală, care ne întâmpină și ne binecuvintează când intrăm sau când ieșim din județul Caraș-Severin. Este într-adevăr o biserică impresionantă pentru cei aproape 1000 de credincioși care viețuiesc și se roagă aici. Era necesară această biserică pentru că preotul și credincioșii s-au rugat ani de-a rândul într-un foarte mic paraclis. Aici nu a fost niciodată o biserică ortodoxă pentru că satul Măureni a fost locuit în vechime de etnici germani având o biserică romano-catolică în centrul satului”, a subliniat Preasfințitul Lucian.
După slujba de târnosire ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie la care au participat autorități județene și locale și foarte mulți credincioși. Pentru misiunea și munca depusă în parohia încredințată părintele paroh Aurel Radics a fost hirotesit iconom-stavrofor de către Preasfințitul Lucian.
Ierarhul i-a conferit și primarului comunei Măureni, Brian Filimon, Ordinul Eparhial „Crucea Elie Miron Cristea”, clasa I pentru mireni, pentru sprijinul substanțial acordat la ridicarea bisericii. De asemenea, Părintele Episcop le-a oferit tuturor celor care au contribuit la ridicarea și înfrumusețarea sfântului locaș Diploma de excelență „Episcop Iosif Traian Badescu”, precum și mai multe acte de cinstire.
Hram la Mănăstirea Teiuș
În ajunul praznicului Adormirii Maicii Domnului Preasfințitul Părinte Lucian a săvârșit Slujba Vecerniei cu Litie la Mănăstirea Teiuș din Caransebeș. Acest așezământ monahal își serbează hramul la 15 august, iar Sfânta Liturghie din acest an a fost oficiată de părintele arhimandrit Constantin Timiș, vicar eparhial.
Situată în municipiul Caransebeş, Mănăstirea de la Teiuş a devenit loc de bucurie duhovnicească pentru toţi caransebeşenii, dar și pentru mulțimea de pelerini din toate colțurile țării, care vin aici să se roage cu evlavie Maicii Domnului.