Bucurie duhovnicească la Schitul Bogâltin
23 November 2020Sâmbătă, 21 noiembrie, la sărbătoarea „Intrării Maicii Domnului în Biserică”, numeroși pelerini și-au îndreptat pașii spre Schitul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” Bogâltin din județul Caraș-Severin, bucuroși fiind de participarea la Sfânta Liturghie, dar și de binecuvântarea Maicii Domnului prin icoana făcătoare de minuni „Paramythia” adusă din Sfântul Munte Athos. Din încredințarea Preasfințitului Părinte Lucian, părintele arhimandrit Constantin Timiș, vicar eparhial, a săvârșit Sfânta Liturghie, alături de părintele protopop Iosif Frenț al Protopopiatului Băile Herculane și de un sobor de preoți și diaconi.
„Ziua de astăzi, în care Biserica ne cheamă să o cinstim pe Maica Domnului, pe Maica Vieții, pentru obștea Schitului Bogâltin, dar și pentru întreaga zonă a comunei Cornereva, devine o zi cu mare încărcătură duhovnicească, care peste timp ne va aminti tuturora că aici a fost adusă o copie a icoanei Maicii Domnului făcătoarea de Minuni, numită «Paramythia», adică «Mângâietoarea», de la Mănăstirea Vatoped din Muntele Athos. Așadar, apreciem atât dragostea părintelui stareț Filotei, dar și a cinstitorilor și binefăcătorilor care au contribuit la pictarea acestei frumoase icoane și la aducerea ei în acest loc de sihăstrie.”, a precizat părintele arhimandrit Constantin Timiș.
Aducerea icoanei a avut loc într-un cadru solemn, la momentul „axionului”, din cadrul Sfintei Liturghii. Această icoană este legată de minunea în urma căreia Maica Domnului și Pruncul și-au schimbat forma feței și poziția corpului. Este o icoană nefăcută de mână omenească, deoarece s-a săvârșit în forma de astăzi prin harul lui Dumnezeu, după intervenția minunată a Maicii lui Dumnezeu pentru ocrotirea mănăstirii din Sfântul Munte. Copia fidelă a icoanei făcătoare de minuni „Paramythia”, ce a binecuvântat Schitul Bogâltin, a fost pictată în Sfântul Munte prin purtarea de grijă a părintelui stareț Filotei Gherman și prin contribuția unor credincioși apropiați ai acestui așezământ monahal.
„Între ziua de astăzi, a Intrării Maicii Domnului în Biserică, când a fost adusă aici icoana Maicii Domnului, și hramul acestui schit, închinat Sfinților Apostoli Petru și Pavel, există o legătură. Așa cum Maica Domnului a fost mereu în preajma Mântuitorului Hristos, cu toată dăruirea și dragostea ei de mamă, tot așa și cei doi corifei ai Bisericii lui Hristos, Sfinții Apostoli Petru și Pavel, au fost alături de Iisus Hristos, propovăduind Cuvântul lui Dumnezeu până la marginile Pământului. Așadar, nimic nu este întâmplator, ci totul este rânduit de Dumnezeu și pentru noi, cei care ne silim să păstrăm credința cea adevărată chiar și în vremuri mai dificile, cum sunt cele de astăzi, cu starea aceasta de pandemie, de boală, ce s-a abătut asupra întregului neam omenesc. De aceea, rugăm pe Maica Domnului să ne mângâie și pe noi toți, dar și pe cei apropiați nouă.”, a mai adăugat părintele arhimandrit.
Schitul Bogâltin a luat fiinţă din dorinţa credincioşilor de a avea un locaş monahal în preajma munţilor Cornerevei, unde călugării să se roage neîncetat pentru lume. Piatra de temelie a bisericii s-a pus în anul 1949, construcţia schitului fiind dirijată şi executată de ctitorul Ioan Rădulescu cu sprijinul credincioşilor din Bogâltin, Cornereva şi de pe Valea Almăjului. În prezent se lucrează la extinderea curții schitului și la ridicarea unei clopotnițe. (Claudiu Românu)