Slujire arhierească în Parohia Tincova
9 November 2020Biserica din Parohia Tincova, Protopopiatul Caransebeș, îi are ca ocrotitori pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. Întrucât anul acesta sărbătoarea Sfinților Arhangheli a fost într-o zi de duminică, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a mers în mijlocul comunității parohiale din Tincova. Ierarhul a ales ca în această zi să fie alături de credincioșii de aici pentru faptul că este hramul bisericii, dar și pentru că au contribuit la realizarea a două icoane cu sfinții ocrotitori. Părintele Episcop Lucian a binecuvântat icoanele de dimineață, după care a săvârșit Sfânta Liturghie alături de un sobor de preoți și diaconi.
Un alt motiv de sărbătoare a fost și marcarea a 45 de ani de preoție a părintelui paroh Ioan Dumitrașcu, un preot vrednic care a fost membru al Adunării Eparhiale, dar și membru în Adunarea Națională Bisericească.
„Îl apreciem pe părintele paroh pentru că a dat dovadă de multă dragoste, perseverență, consecvență și statornicie, în cei 45 de ani de lucrare pastoral-misionară, aici la Tincova. A fost hirotonit în 1975 pe seama acestei parohi și iată se pensionează tot din această parohie. De asemenea, astăzi am făcut și o slujbă de pomenire pentru preoteasa părintelui Ioan Dumitrașcu, Georgeta, care în acest an s-a mutat la cele veșnice. Se cuvenea să fim alături de părintele Ioan Dumitrașcu și de credincioșii acestei parohii, alături de toți ctitorii și binefăcătorii bisericii din Tincova”, a subliniat Preasfințitul Lucian.
Întrucât părintele paroh și credincioșii din Tincova au lucrat la casa parohială și au renovat-o, Părintele Episcop Lucian a sfințit-o după Sfânta Liturghie.
„Părintele Ioan își încheie frumos și articulat activitatea preoțească în această parohie, iar după sărbătoarile Crăciunului și a Bobotezei, vom numi un preot tânăr aici. De aceea părintele s-a ostenit mult în ultima vreme să amenajeze și casa parohială, ce se află în centrul localității, o casă generoasă, frumoasă, primitoare, care își așteaptă noul preot paroh îndată după sărbătoarea Bobotezei”, a mai spus ierarhul.
În cadrul Sfintei Liturghii de duminică, Preasfințitul Lucian l-a hirotonit preot pe diaconul Marius Lungu, care urmează să slujească în Parohia Macoviște cu Filia Nicolinț din Protopopiatul Moldova Nouă.
Anul înființării parohiei nu se cunoaște cu exactitate. Primul preot cunoscut se numește Nicolae Popovici (1741-1791) și a servit într-o biserică făcută din nuiele, incendiată de turci în 1788. Actuala biserică s-a construit în anii 1796-1802, în timpul păstoririi preotului Moise Popovici. Sfântul locaș a fost târnosit în anul 1992 de către Nicolae Corneanu, mitropolitul Banatului.