Preasfințitul Părinte Lucian a slujit la Biserica din Reșița ocrotită de Sfântul Iosif
15 February 2021În Duminica 17-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a slujit la Biserica „Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş” din Reșița. Parohia ocrotită de Sfântul Iosif cel Nou de la Partoş este situată în centrul Municipiului Reşiţa, tot aici fiind şi sediul Protopopiatului ortodox.
Părintele Episcop Lucian a oficiat Sfânta Liturghie în biserica parohială alături de un sobor de preoți și diaconi. La sfânta slujbă au participat credincioși din întreg municipiul reședință de județ. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.
Preasfințitul Părinte Lucian a rostit la final și un cuvânt de învățătură în care a explicat pericopa evanghelică duminicală și a evidențiat credința puternică și constantă a femeii cananeence.
„Învățăturile din evanghelia de astăzi sunt multiple, dar cred că o învățătură care trebuie să rămână în sufletul și inima noastră este credința constantă pe care a avut-o femeia cananeeancă și pe care suntem datori s-o avem și noi chiar și în vremuri grele și complicate, vremuri de pandemie. Pe lângă faptul că este necesar să avem o credință constantă, trebuie să și dăm dovadă de o rugăciune insistentă, deoarece femeia cananeeancă a crezut și s-a rugat. Să credem și noi cu tărie că Dumnezeu este Doctorul suprem al sufletelor și trupurilor noastre și să ne rugăm insistent, permanent, iar când ne este mai greu să strigăm împreună au această femeie: «Doamne ajută-mă!»”, a spus Părintele Episcop.
„Cred că femeia cananeeancă poate să fie un model pentru fiecare dintre noi, un exemplu de credință puternică, constantă, statornică și un exemplu de rugăciune insistentă. Să insistăm în rugăciunile noastre la biserică, dar și în rugăciunile particulare, să-L rugăm pe Domnul să ne tămăduiască și să spulbere pentru totdeauna din societate această molimă care ne îngrădește libertatea pe de-o parte, dar ne și pune pe toți la o mare încercare. Sunt mulți oameni bolnavi, spitalele sunt neîncăpătoare și noi credincioșii din biserică suntem datori să-L rugăm pe Domnul să ne tămăduiască pe toți și în mod special pe cei care suferă și sunt răstigniți pe paturile spitalelor și ale azilelor”, a mai explicat ierarhul.
Biserica din Reșița cu hramul „Sfântul Iosif cel Nou de la Partoş”, ocrotitorul Banatului, a fost zidită între anii 1846-1866; ulterior (în anul 1930) a fost mărită. Materialele de construcţie folosite sunt cărămida şi piatra; este acoperită cu ţiglă, iar turla cu tablă. Între anii 1983-1987, biserica a fost pictată de Elvira Dăscălescu în frescă.