Taina Sfântului Maslu în Parohia Eftimie Murgu
20 April 2021Duminică, 18 aprilie, Biserica „Înălțarea Domnului” din Parohia Eftimie Murgu a fost înfrumusețată de prezența a numeroși credincioși, care au participat la Taina Sfântului Maslu, continuând în rugăciune Postul Mare, pentru a se pregăti duhovnicește pentru Învierea Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Sfântul Maslu a fost oficiat de către părintele ieromonah Filotei Gherman – starețul Schitului Bogâltin, părintele Petrică Zamela de la Așezământul monahal social „Țara Almăjului” – Bozovici, părintele Mihail Călin de la Parohia Șopotu Nou, părintele Cosmin Brebu de la Parohia „Schimbarea la Faţă” din Govândari – Reşiţa, părintele pensionar Dănilă Băcilă și părintele paroh Răzvan Rădoi, alături de părintele arhidiacon Cosmin Mutașcu și părintele diacon Dragoș Rădoi.
Duminica aceasta a fost o zi de bucurie duhovnicească pentru credincioșii care au participat la Sfântul Maslu, fiindcă au avut prilejul de a se închina la o copie fidelă a Icoanei Maicii Domnului Paramythía (Mângâietoarea) de la Schitul Bogâltin, adusă din Sfântul Munte Athos. Această icoană făcătoare de minuni a poposit în mijlocul credincioșilor rudăreni prin purtarea de grijă a Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, și a părintelui ieromonah Filotei Gherman. Icoana Maicii Domnului Paramythia este o icoană făcătoare de minuni, păstrată în Mănăstirea Vatoped. Icoana este legată de minunea în urma căreia Maica Domnului și Pruncul și-au schimbat forma feței și poziția corpului.
După săvârșirea slujbei, părintele ieromonah Filotei a rostit un cuvânt bogat de învățătură, în care a prezentat și o minune pe care a făcut-o Icoana Maicii Domnului Paramythia, la Mănăstirea Vatoped. „Această icoană a Maicii Domnului a fost o fresă pe zidul exterior al bisericii mari a Mănăstirii Vatoped. Acolo, mănăstirile sunt făcute ca niște cetăți, fiind construite pe vremea când pirații încă veneau cu corăbiile și jefuiau mănăstirile, luau obiectele de valoare și pe călugări nu de puține ori i-au omorât. Astfel, călugării de acolo au fost nevoiți să se apere cumva, de aceea au construit mănăstirile ca niște cetăți; și până în zilele noastre, bărbații care merg la Muntele Athos observă că seara, la ora 20, se încuie porțile și se deschid abia dimineața, pentru că de multe ori, noapte, mănăstirile erau atacate. În Sfântul Munte există o rânduială cheile de la poarta mănăstirii se aşază la icoana Maicii Domnului, arătând astfel purtarea de grijă şi egumenia Maicii Domnului în mănăstirile aghiorite. Într-o dimineață, când unul din stareţi a mers să ia cheile mănăstirii de la icoana Maicii Domnului, Maica Domnului i-a vorbit, spunându-i: «Astăzi nu deschideţi porţile mănăstirii, pentru că vor năvăli piraţii!». Şi, în clipa în care Maica Domnului vorbea stareţului, prinde viaţă şi Pruncul ce-L ţinea în braţe, care Îşi întinde mâna, ducând-o la gura Maicii Domnului, şi spunându-i: «Nu, Maica Mea, nu-i înştiinţa, căci li se cuvine această ispită, pentru că au căzut în păcat!». Dar Maica Domnului, cu îndrăzneala ei de mamă către Fiul său, nu face ascultare, ci coboară mânuţa lui Hristos de la gura ei, repetând pentru a doua şi a treia oară egumenului acea avertizare. Monahii au alergat spre ziduri, de unde era ușor de văzut cum pirații înconjuraseră mănăstirea și așteptau momentul deschiderii porții pentru a năvăli înăuntru. Prin intervenția minunată a Maicii Domnului, mănăstirea a fost izbăvită de urgia piraților, iar de atunci, în icoană au rămas întipărite aceste ultime mișcări ale feței Pruncului Sfânt și ale Maicii Sale.”, a explicat părintele Filotei.
„[…] După cum observați, Hristos încă este încruntat în icoană, fiind încruntat și pentru păcatele noastre. E mâhnit! Haideți, să trăim în așa fel, încât Hristos să ajungă să zâmbească! Poate nu în această icoană, dar va veni cândva o clipă când Îl vom vedea pe Hristos. Acum Îl vedem prin credință și Îl iubim, dar va veni momentul când vom pleca din viața aceasta și-L vom vedea. Haideți, să trăim în așa fel încât, atunci când privirea noastră se va întâlni cu privirea lui Hristos, să nu fie încruntată, să nu fie întristată, ci Hristos să ne zâmbească! […]”, a îndemnat părintele ieromonah Filotei Gherman, în cuvântul de învățătură.
La final, părintele paroh Răzvan Rădoi a mulțumit preoților slujitori și tuturor credincioșilor pentru prezența la acest moment de rugăciune, îndemnând să nu încetăm din pregătirea sufletului pentru marele praznic al Învierii Mântuitorului Iisus Hristos.
Săvârșirea Tainei Sfântului Maslu a încununat frumosul obicei al serilor duhovnicești, care s-a desfășurat pe parcursul săptămânii trecute, a 5-a din Postul Mare, la care credincioșii rudăreni au participat cu dragoste față de Biserică și de Dumnezeu, împreună rugându-se Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos să tămăduiască rănile sufletești și trupești. (Claudiu Românu)