Cea mai veche biserică din Anina și-a sărbătorit hramul
22 May 2021La sărbătoarea Sfinților Împărați Constantin și Elena, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a slujit în orașul Anina, întrucât cea mai veche Biserică de aici și-a sărbătorit hramul. Părintele Episcop a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica parohială alături de un sobor de preoți și diaconi, la care au participat autorități locale și credincioși din întreg orașul. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.
„La această sărbătoare am socotit de bine să poposim duhovnicește în centrul Episcopiei Caransebeșului, la cea mai frumoasă și cea mai mare biserică din eparhia noastră, închinată Sfinților Împărați Constantin și Elena. Este o biserică construită cu mult efort de înaintașii noștri în perioada interbelică”, a subliniat Preasfințitul Lucian,
„Acest sfânt locaș este foarte mare și necesită la ora actuală reparații, o restaurare mai ales în exterior, dar credem că atât preotul, cât și credincioșii vor efectua toate aceste lucrări în timpul cel mai scurt cu ajutorul lui Dumnezeu, pentru că aici oamenii sunt foarte apropiați de sfânta biserică. De fiecare dată când am venit la Anina am văzut aceeași emulație și disponibilitate din partea credincioșilor, autorităților și preoților noștri”, a mai spus ierarhul.
Părintele Episcop a afirmat și faptul că „trebuie în permanență să sprijinim biserica și să împletim Liturghia cu filantropia, așa cum au făcut Sfinții Împărați, ctitorind biserici, dar ajutându-i și pe cei săraci, neputincioși, bolnavi și singuri”.
Anina este un oraș montan, în inima Munților Aninei din Munții Banatului și este atestat documentar în 1733, fiind situat la o altitudine cuprinsă între 550-800 metri. A fost o localitate preponderent minieră, care s-a dezvoltat în jurul exploatărilor de huilă.
În 21 septembrie 1930 s-a pus piatra de temelie a Bisericii Sfinții Împărați Constantin și Elena. Ea a fost finalizată în anul 1939, fiind târnosită de către mitropolitul Banatului, Vasile Lăzărescu, pe data de 12 noiembrie.