Vinerea Luminată în Episcopia Caransebeșului
8 May 2021La sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a fost alături de obștea monahală de la Mănăstirea Gornea din județul Caraș Severin, întrucât acest așezământ monahal și-a sărbătorit hramul. Atât obștea, cât și autoritățile locale, dar și mulți credincioși de pe Clisura Dunării l-au întâmpinat pe ierarh de dimineață la șoseaua principală, după care au mers cu toții în procesiune până la mănăstire. Aici ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie alături de un sobor de preoți și diaconi.
„Ne bucurăm că aici la mănăstirea Gornea avem o nouă obște care și-a asumat să viețuiască într-un așezământ monahal închinat Maicii Domnului, o mănăstire frumoasă care are și un rol misionar pentru credincioșii care viețuiesc și se roagă pe frumoasa Clisură a Dunării”, a subliniat Preasfințitul Lucian.
După Sfânta Liturghie Părintele Episcop a oficiat și slujba de sfințire a apei la izvorul din incinta mănăstirii. „Mulți credincioși au luat din această apă sfințită care devine pentru cel credincios tămăduitoare. Avem nevoie în aceste vremuri complicate de rugăciunile Maicii Domnului, de tămăduire sufletească și trupească. De aceea bunii noștri credincioși aleargă la mănăstiri și biserici ca să ia din apa sfințită și să guste din această apă tămăduitoare, ca împreună cu rugăciunile foarte intense să se vindece de bolile sufletești și trupești”.
„Îl rugăm insistent pe Mântuitorul Hristos, Izvorul vieții și al nemuririi noastre, să spulbere pentru totdeauna această molimă din țara noastră și din întreaga lume, să revenim la normalitate, să putem veni liberi la sfânta biserică și la sfintele slujbe, să ne rugăm în pace pentru tot poporul credincios, pentru toți fiii și fiicele Învierii lui Hristos”, a mai adăugat ierarhul.
În luna iunie 2001 Episcopia Caransebeşului a aprobat oficial înfiinţarea unui schit în localitatea Gornea, comuna Sicheviţa, pe locul unui fost pichet de grăniceri. În 2 mai anul 2003, la praznicul Izvorul Tămăduirii, s-a pus piatra de temelie pentru biserica cea mare a aşezământului monahal, aceasta fiind construită între anii 2004-2010 din cărămidă, în stil bizantin, bine proporţionată, fiind încăpătoare pentru toţi credincioşii care calcă pragul acestui aşezământ monahal.
În luna noiembrie 2010 Preasfinţitul Părinte Lucian a târnosit biserica mănăstirii cu hramul „Izvorul Tămăduirii”.
Mănăstirea are un rol important în reînnoirea vieţii spirituale a ţinuturilor învecinate Dunării şi arată păstrarea tradiţiei monahale ortodoxe în sudul Banatului.
În Episcopia Caransebeșului, tot la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, și-a sărbătorit al doilea hram și Mănăstirea „Sf. Proroc Ilie Tesviteanul” Vasiova. Din încredințarea Preasfințitului Părinte Lucian Sfânta Liturghie a fost oficiată de părintele arhimandrit Constantin Timiș, vicar eparhial alături de un sobor de preoți și diaconi. Părintele arhimandrit a săvârșit la final și slujba de sfințire a apei la izvorul ce se află la intrarea în mănăstire. Despre existenţa acestui izvor cu apă tămăduitoare, autorul Ioan B. Mureşianu în cartea Mănăstiri din Banat relatează: „Minerul Alexe Perian şi-a redobândit vederea după ce s-a spălat pe ochi din izvorul pomenit”.
De asemenea, și Așezământul medical creștin „Izvorul Tămăduirii” Marga și-a prăznuit hramul, vineri în Săptămâna Luminată.