Preasfințitul Părinte Lucian a sfințit biserica Parohiei Cănicea
5 July 2021În duminica Sfinților Români Preasfințitul Părinte Lucian Episcopul Caransebeșului a fost prezent în Parohia Cănicea din Protopopiatul Băile Herculane. Ierarhul a mers în această comunitate deoarece părintele paroh împreună cu bunii săi credincioși a lucrat foarte mult în ultimii ani la sfânta biserică. A fost renovat exteriorul, interiorul, s-a placat Sfânta Masă cu marmură și s-a repictat interiorul. Preasfințitul a săvârșit de dimineață slujba de sfințire a bisericii după care a oficiat Sfânta Liturghie. Cu acest prilej biserica parohială a mai primit un hram, „Duminica Sfinților Români”.
Pentru că a păstorit această comunitate timp de 13 ani și s-a îngrijit de sfânta biserică să o amenajeze și s-o înfrumusețeze părintele paroh Moise Olariu a fost hirotesit iconom-stavrofor de către Preasfinţitul, iar ctitorii și binefăcătorii au primit Diploma de excelență „Episcop Emilian Birdaș”.
De menționat este faptul că tot ceea ce s-a realizat la Sfânta Biserică a fost posibil datorită contribuției și eforturilor părintelui paroh și a comunității credincioșilor, despre care Preasfințitul Părinte Episcop Lucian a precizat următoarele:
„Biserica a fost târnosită în 1973 de vrednicul de pomenire și cinstire mitropolit al Banatului, Nicolae Corneanu. Dar iată, după 48 de ani, se cuvenea să resfințim această biserică deoarece inclusiv Sfânta Masă a fost placată cu marmură. Biserica a fost împodobită cu o pictură foarte frumoasă, iar exteriorul a fost renovat și consolidat. Astfel, avem la Cănicea o biserică veche, dar înnoită și împodobită. Avem o casă parohială în care părintele Moise Olariu locuiește dimpreună cu familia și avem o comunitate formată din 300 de credincioși, o comunitate foarte harnică și dinamică, pentru că toate lucrările efectuate la biserica din această localitate și la casa parohială au fost suportate de credincioși.”
Despre credința, hărnicia și patriotismul comunității credincioșilor din Parohia Cănicea, ierarhul afirmă că aceste valori sunt roade ale semințelor presărate de strămoșii generațiilor actuale, strămoși care au fost parte din mișcarea de rezistență anticomunistă din Munții Banatului, care au luptat și și-au dat chiar viața pentru credința dreptmăritoare și pentru Biserica lui Hristos, jertfă ce se oglindește, atât material, cât și spiritual, în implicarea comunității din Cănicea în împodobirea și înfrumusețarea sfântului locaș:
„Aici, în Munții Banatului, ei și-au păstrat verticalitatea și credința dreptmăritoare și în vremuri grele. Aici, s-au retras în așa numita rezistență anticomunistă din Munții Banatului, părinții și bunicii credincioșilor prezenți. Au în ființa lor credința ortodoxă și iubirea față de patrie. De aceea, am considerat ca, pe lângă hramul inițial, «Sfinții Apostoli Petru și Pavel», să dăm bisericii de la Cănicea și un al doilea hram, «Sfinții Români», pentru că în Duminica tuturor Sfinților Români am săvârșit resfințirea bisericii și credem că acești credincioși au fost dintotdeauna în comuniune cu toți sfinții români, știuți și neștiuți, canonizați și încă necanonizați, inclusiv credincioșii ortodocși care au pătimit în vremuri grele, în această zonă, din țara noastră, în Banatul de Munte, fiind retrași pentru credința ortodoxă și pentru o Românie liberă, în Munții Banatului. Cu Crucea în mână, cu cartea de rugăciuni la piept, au rezistat ani buni în Munții Banatului. Sigur că unii dintre ei au pătimit în închisori, alții, au murit în închisori sau împușcați de regimul comunist în acești munți, dar, iată, sămânța credinței acestor oameni a încolțit în inimile celor care astăzi au împodobit Sfânta Biserică cu prezența lor. Îi felicităm pe toți credincioșii din această parohie, îi felicităm pe toți ctitorii și binefăcătorii acestei biserici, căci toți s-au implicat la înfrumusețarea bisericii.”
Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic Ethos al Episcopiei Caransebeșului. Au participat mulți credincioși la sfintele slujbe, alăturându-se și autoritățile locale.
Biserica cu hramurile „Sfinții Apostoli Pentru și Pavel” și „Duminica Sfinților Români” din Cănicea a fost târnosită de către Nicolae Corneanu, mitropolitul Banatului în data de 27 mai 1973. Sfântul locaș a fost repictat între anii 2017-2020 de către pictorul Dorin Grumeza.