Popas duhovnicesc în Parohia Gârliște
13 September 2021În Duminica dinaintea Înălțării Sfintei Cruci, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a poposit duhovnicește în mijlocul credincioșilor din Parohia Gârliște, Protopopiatul Reșița.
La orele dimineții, ierarhul a sfințit capela mortuară cu hramul ,,Înălțarea Domnului”, aflată în curtea bisericii. În continuare, chiriarhul a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie alături de un sobor de preoți și diaconi în Biserica cu hramurile ,,Adormirea Maicii Domnului” și „Sfântul Apostol Andrei” , la care au participat autorități locale alături de un număr mare de credincioși. Răspunsurile liturgice au fost oferite de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului. La final, Părintele Episcop a sfințit și casa parohială care în ultima perioadă a trecut printr-un amplu proces de renovare și înfrumusețare.
Pentru lucrările de înfrumusețare a sfintei biserici și a casei parohiale, dar și pentru misiunea pastorală, părintele paroh Marius Peica a fost hirotesit iconom-stavrofor, iar ctitorii și binefăcătorii au primit din partea ierarhului, Diploma de excelență „Episcop Emilian Birdaș”.
„Ne-am bucurat astăzi de prezența credincioșilor parohiei, dar și de cei care vin aici pentru că au o casă de vacanță în această așezare pitorească la poalele Munților Banatului. Credincioșii de aici nu sunt foarte mulți, dar sunt foarte atașați de sfânta biserică, dovadă fiind faptul că l-au ajutat pe părintele paroh la toate lucrările efectuate, dar astăzi s-au apropiat și de Sfântul Potir, împărtășindu-se cu Sfintele Taine. Au venit și foarte mulți copii să primească binecuvântare pentru începerea noului an școlar. Dumnezeu să-i binecuvinteze pe toți cei ce au ales să vină la Sfânta Liturghie și să se roage împreună cu noi”, a subliniat Preasfințitul Lucian.
Biserica este aşezată în centrul satului Gârlişte, fiind construită în stil baroc și finalizându-se în 1826. Este construită din piatră și cărămidă și a fost pictată de Dimitrie Turcu în 1865-1868. Pictura în întregime, din ulei pe zid, a fost restaurată în 1967 de pictorul A. Demian și apoi de Rita Aldea în 2009- 2010, pictura originală păstrându-se în condiții deosebite.