Înnoire și binecuvântare în Parohia Constantin Daicoviciu
15 November 2021În duminica a 25-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a mers în Parohia Constantin Daicoviciu din Protopopiatul Caransebeș. Aici Părintele Episcop a binecuvântat o troiță, biroul și biblioteca parohială din curtea bisericii, precum și exteriorul acesteia.
În continuare ierarhul alături de un sobor de preoți și diaconi a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica parohială cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”. Au participat mulți credincioși ce s-au împărtășit cu Sfintele Taine. Răspunsurile liturgice au fost date de membrii grupului psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.
În cadrul Sfintei Liturghii Preasfințitul Lucian l-a hirotonit diacon pe teologul Florin Georgian Cilibia ce va sluji la Biserica „Intrarea Domnului în Ierusalim” din Caransebeș.
Pentru implicarea și dragostea arătată față de sfânta biserică, părintele Trandafir Albai, precum și ctitorii troiței și ai biroului și bibliotecii parohiale din curtea bisericii, au primit Diploma de excelență „Episcop Emilian Birdaș”.
„Îi mulțumim Domnului căci și astăzi foarte mulți credincioși au venit la Sfânta Biserică, nu numai din localitatea Constantin Daicoviciu, ci și din localitățile limitrofe, chiar și din Caransebeș și din Lugoj. A fost o zi plină astăzi și frumoasă, o zi în care ne-am bucurat duhovnicește, o zi în care i-am îndemnat pe credincioșii noștri să-L iubească pe Dumnezeu cu toată ființa lor și pe aproapele, pentru că în porunca iubirii se sintetizează întreaga Scriptură”, a afirmat Preasfințitul Lucian.
Părintele Episcop a explicat și faptul că „învățătorul de lege a răspuns Mântuitorului foarte clar și răspicat «să iubești pe Domnul Dumnezeul tău din toată inima ta, din tot sufletul tău, din tot cugetul tău și pe aproapele tău ca pe tine însuți». Domnul i-a dat dreptate, spunându-i «drept ai răspuns, fă aceasta și vei fi viu». Drept urmare să împlinim cu toată ființa noastră porunca iubirii, sinteza Scripturii și vom avea parte de viața cea veșnică, pentru că toți tânjim după nemurire, cum spunea atât de frumos fericitul Augustin, «ne-ai creat pentru tine Doamne și neliniștit este sufletul nostru până ce nu se va odihni întru tine». Suntem neliniștiți, pentru că tânjim după viața cea veșnică, după perfecțiune, după iubirea lui Dumnezeu”.
„Ca să avem parte de viața cea veșnică, trebuie aici în această viață vremelnică, care este și un examen pentru fiecare dintre noi, să Îl iubim pe Dumnezeu cu toată ființa și pe aproapele ca pe noi înșine. Să încercăm să fim iubitori de Dumnezeu și iubitori de aproapele și sigur, la începutul postului Crăciunului, Biserica ne îndeamnă pe noi pe toți să ne aplecăm asupra celor săraci, asupra celor bolnavi, asupra celor bătrâni și singuri. Filantropia este virtutea care încununează postul și rugăciunea, mai ales în această perioadă de pregătire pentru întâmpinarea Pruncului Divin”, a mai adăugat ierarhul.
Biserica „Naşterea Maicii Domnului” din Constantin Daicoviciu a fost ridicată în anul 1844, ctitorii fiind credincioşii acestui sat. Sfântul locaș a fost zidit din cărămidă, pe fundaţie de piatră, în stil baroc. Turnul bisericii este din cărămidă şi acoperit cu tablă zincată.
Iconostasul este din zid de cărămidă şi a fost pictat în ulei de in, în anul 1843 de Mihail Velceleanu din Vasiova. Pictura murală a întregii biserici a fost efectuată în 1899, fiind opera pictorului Ioan Bagiu din Lugoj. Sculptura bisericii s-a executat în anul 1931 de către sculptorul Traian Bălaşa din Timişoara. Biserica a fost târnosită pe 20 iunie 1936 de Episcopul Vasile Lăzărescu al Caransebeşului.