Patru decenii de rodnică slujire a părintelui Martin Valușescu în Parohia Pătaș
24 January 2022Credincioșii parohiei Pătaș din Valea Almăjului au primit, în duminica a 31-a după Rusalii, vizita Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului. Cu acest prilej Părintele Episcop Lucian înconjurat de un sobor de preoți și diaconi a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica parohială cu hramul „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” în prezența autorităților locale și a unui număr însemnat de credincioși, dintre care foarte mulți copii și tineri îmbrăcați în costume populare specifice Văii Almăjului, reuniți, la momentul potrivit, în jurul Sfântului Potir pentru a se împărtăși cu Trupul și Sângele Domnului nostru Iisus Hristos.
Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.
Prin popasul duhovnicesc al Părintelui Episcop în Parohia Pătaș, s-au marcat trei evenimente importante din viața parohiei almăjene, precum 210 ani de la zidirea sfintei biserici, 110 ani de la prima sfințire și 40 de ani de slujire a părintelui paroh Martin Valușescu, care se apropie de încheierea activității clericale ca paroh. Datorită acestor evenimente, Preasfințitul Părinte Lucian a descris Sfânta Liturghie săvârșită în Parohia Pătaș ca o Liturghie a bucuriei și a recunoștinței față de vrednicul părinte paroh Valușescu:
„Liturghia săvârșită în Parohia Pătaș a fost o Liturghie a bucuriei duhovnicești, a recunoștinței prin excelență față de toată activitatea pe care părintele paroh a desfășurat-o. Părintele a achiziționat o casă parohială și, de multe ori în cei 40 de ani, a renovat atât exteriorul, cât și interiorul bisericii, biserică resfințită la 10 iulie 2016. Așadar, părintele Martin a păstorit Parohia Pătaș patru decenii și a lucrat mult, frumos și bine atât din punct de vedere administrativ-gospodăresc, cât și din punct de vedere pastoral-misionar, liturgic și spiritual.”
Cu acest prilej, părintele paroh, dimpreună cu credincioșii Parohiei Pătaș, i-au oferit Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului o icoană cu Sfinții Trei Ierarhi, deoarece, la această sărbătoare, părintele Martin Valușescu a fost instalat preot paroh în urmă cu 4 decenii. Din partea autorităților locale, părintele paroh a primit o diplomă de recunoștință pentru frumoasa și vrednica slujire în comunitatea euharistică din Pătaș.
În încheiere, ierarhul a adresat un cuvânt de binecuvântare pentru membrii comunității euharistice din Pătaș, dar și un îndemn duhovnicesc pentru toți credincioșii care doresc să Îl urmeze pe Hristos:
„Dumnezeu să binecuvinteze Parohia Pătaș și pe toți credincioșii care au rămas fideli Bisericii noastre și care, în fiecare duminică și sărbătoare, împodobesc biserica parohială cu prezența lor și cu rugăciunile pe care le înalță împreună cu părintele lor paroh. Dumnezeu să fie cu noi și să ne lumineze mintea, căci El este Soarele dreptății și Lumina lumii și de la El primim și noi lumină din lumina cea necreată a Preasfintei Treimi. Să fim și noi lumină și să respectăm cuvântul Mântuitorului din predica de pe munte: «Aşa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, aşa încât să vadă faptele voastre cele bune şi să slăvească pe Tatăl vostru Cel din ceruri.» Amin!”.
Biserica cu hramul „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din parohia Pătaş a fost zidită în anii 1807-1816 și a fost sfințită în 20 iulie 1912 de episcopul Miron Cristea.