Duminica Înfricoșătoarei Judecăți în Parohia Secășeni
27 February 2022În Duminica Înfricoșătoarei Judecăți, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a efectuat o vizită pastorală în Parohia Secășeni din Protopopiatul Reșița. Cu acest prilej ierarhul a binecuvântat lucrările efectuate la interiorul și exteriorul bisericii parohiale cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”.
În continuare, Părintele Episcop Lucian înconjurat de un sobor de preoți și diaconi a săvârșit Sfânta Liturghie la care au participat alături de autoritățile locale, un număr însemnat de credincioși dintre care foarte mulți copii și tineri. Slujba a fost împodobită prin răspunsurile liturgice date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.
Pe lângă preocuparea arătată bisericii-monument istoric, ierarhul s-a îngrijit și de Biserica cea vie, punând în sufletul credincioșilor un cuvânt de învățătură prin care a subliniat importanța intensificării rugăciunii, împletirea rugăciunii cu postul, dar și cu faptele bune, iubirea milostivă fiind unul dintre criteriile Dreptei Judecăți:
„Pentru că suntem în Duminica Înfricoșătoarei Judecăți, trebuie să medităm cu toții la cea de-a doua venire a Mântuitorului și la Judecata de Apoi, la criteriile ei. Din Evanghelia de astăzi, ne-am dat seama că iubirea milostivă ne poate apropia de Dumnezeu și, prin această iubire milostivă, putem câștiga Raiul. De aceea, cuvântul Mântuitorului din Evanghelia de astăzi ne dă tuturor nădejde, pentru că cei care îi iubesc pe semenii lor și practică iubirea creștină primesc binecuvântarea Mântuitorului, «Veniţi, binecuvântaţii Tatălui Meu, moşteniţi împărăţia cea pregătită vouă de la întemeierea lumii». Trăim vremuri complicate, de aceea trebuie să intensificăm rugăciunea, să priveghem și să ne rugăm, să postim și să împletim aceste virtuți cu faptele milei creștine”.
Totodată, chiriarhul a mai subliniat și faptul că iubirea nu trebuie să fie condiționată de niciun criteriu pământesc, urmând astfel exemplul Mântuitorului Hristos:
„Să îi ajutăm pe semenii noștri, să fim aproape de cei singuri, de cei bolnavi, de copiii orfani, de femeile văduve, și să îi ajutăm pe toți oamenii, indiferent de etnie, religie sau confesiune, căci Mântuitorul Hristos a binecuvântat pe toți oamenii și i-a vindecat pe toți cei care au venit la El. A stat de vorbă cu o femeie samarineancă, a vindecat pe fiica femeii cananeence, dar a vindecat și sluga sutașului roman. De aceea, și noi, ca creștini autentici și ucenici fideli ai Mântuitorului, trebuie să fim aproape de toți oamenii, să îi iubim și să îi ajutăm, astfel încât să beneficiem și noi de această binecuvântarea Dreptului Judecător”.
La final chiriarhul a săvârșit o slujbă de pomenire pentru părintele Petru Bernaz, de la a cărui naștere se împlinesc anul acesta 140 de ani. Personalitate marcantă a Văii Carașului, luptător pentru identitatea românească în vremuri grele și participant la Marea Adunare de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918, părintele Bernaz își doarme somnul de veci în avlia (curtea) bisericii.
Pentru frumoasa și rodnica activitate pastoral-misionară, dar și pentru statornicie, părintele paroh Ionuț Puiu a fost hirotesit sachelar, iar ctitorii și binefăcătorii au primit din partea ierarhului diplome de recunoștință. De asemenea, și Părintele Episcop a primit, din partea părintelui paroh, o icoană cu ocrotitorii bisericii.
Biserica parohială „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” a fost construită în stilul baroc provincial, cu un singur turn, între anii 1664-1668.