Întâmpinarea Domnului la Catedrala Episcopală din Caransebeș
2 February 2022La praznicul Întâmpinării Domnului, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, alături de un sobor de preoți și diaconi, a slujit Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.
Deși a fost o zi lucrătoare, un număr mare de credincioși a luat parte la slujbă, urmând exemplul dreptului Simeon și prorociței Ana, care au așteptat, cu răbdare și credință, clipa întâmpinării Domnului în templul din Ierusalim, precum subliniază și Părintele Episcop:
„Ne bucurăm foarte mult că am încercat și noi să Îl întâmpinăm, cu inima curată, înfrântă și smerită, pe Mântuitorul sufletelor noastre și să ne asemănăm cu cei doi drepți ai Vechiului Testament, dreptul Simeon și sfânta prorociță Ana, pentru că și aceștia fac legătura, frumos și articulat, între cele două testamente, Vechiul Testament și Noul Testament, așa cum și Sfântul Proroc Ioan Botezătorul este veriga de legătură dintre cele două testamente. Dreptul Simeon și prorocița Ana L-au așteptat pe Mesia în templul din Ierusalim. La împlinirea vremii, Mântuitorul a binevoit să fie ținut în brațe de dreptul Simeon, cel care aștepta de mulți ani mântuirea lui Israel și mântuirea popoarelor. Prorocița Ana, înțeleaptă, care a trăit cu bărbatul ei doar șapte ani și apoi a rămas văduvă, și și-a petrecut toată viața în post și rugăciune la templul din Ierusalim, a dat dovadă de multă răbdare și multă dragoste față de Biserica lui Dumnezeu și față de rânduielile divine”.
În continuare, ierarhul a îndemnat pe credincioși să Îl întâmpine pe Dumnezeu în sufletul lor, prin participarea activă la viața Bisericii, astfel încât și Dumnezeu să întâmpine, în Împărăția Sa cerească, toate sufletele credincioase:
„Să încercăm și noi, la praznicul Întâmpinării Domnului, să urmăm virtuților celor doi drepți ai Vechiului Testament, care s-au învrednicit să Îl vadă pe Pruncul divin, pe Mesia, pe Mântuitorul lumii în templul din Ierusalim. Și noi să venim, în fiecare duminică și sărbătoare, la Biserică pentru a-L întâmpina pe Domnul și El ne va întâmpina și ne va primi în Împărăția Sa, mai întâi în cea de pe Pământ, în Biserică, unde se binecuvântează Împărăția Preasfintei Treimi la fiecare Liturghie și, mai apoi, Mântuitorul ne va primi în Împărăția cea fără de sfârșit, în Împărăția cerurilor, căci noi toți dorim să ne mântuim. Scopul nostru pe Pământ este mântuirea. Ce este mântuirea, ce este sfințenia? Unirea omului cu Dumnezeu. Să Îl întâmpinăm și noi pe Domnul cu inima curată, cu inima înfrântă și smerită, și El ne va întâmpina pe noi și vom fi împreună cu Domnul în această viață și în viața cea veșnică, în Împărăția iubirii, în Împărăția cea fără de sfârșit, căci Dumnezeu, Preasfânta Treime, este Izvorul iubirii, este Izvorul Luminii și Izvorul Vieții veșnice”.
De asemenea, Preasfințitul Părinte Lucian a mulțumit lui Dumnezeu pentru praznicul binecuvântat și a cerut ajutorul lui Dumnezeu ca fiecare creștin să intre cu bucurie în perioada premergătoare Postului Mare:
„Să Îi mulțumim Domnului pentru această zi frumoasă și să Îl rugăm să binecuvânteze în continuare cununa anului 2022 și să ne ajute ca, peste două săptămâni, să intrăm cu bucurie în perioada purificării, în perioada curățirii noastre, în perioada Triodului și să începem această perioadă cu rugăciunea smerită a vameșului: «Dumnezeule, milostiv fii mie, păcătosului!»”.
Prima dorinţă de a ridica la Caransebeş o catedrală episcopală a aparţinut patriarhului Miron Cristea. Piatra de temelie a fost pusă după mulți ani la data de 27 octombrie 1996. După multă trudă din partea tuturor celor implicaţi, cu ajutorul lui Dumnezeu şi cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în 12 septembrie, 2010, noua catedrală a Caransebeşului, cel mai de seamă aşezământ bisericesc al credincioşilor ortodocşi din Banatul de Munte a fost târnosit. Părintele Patriarh Daniel i-a dat și al doilea hram pe „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”.