Rugăciune insistentă către Maica Domnului în săptămâna a V-a din Postul Mare
9 April 2022Vineri, 8 aprilie, în a 5-a săptămână a Postului Mare, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a săvârșit Denia Acatistului Bunei Vestiri, la Catedrala Episcopală din Caransebeș. În cadrul acestei slujbe s-a cântat, în patru fragmente, Acatistul Bunei Vestiri. Acest imn datează din secolul al şaptelea şi se datorează recunoştinţei locuitorilor Constantinopolului faţă de Maica Domnului pentru salvarea cetăţii de invaziile străine.
În prezent, credincioșii sunt chemați la rugăciune insistentă pentru izbăvirea din vremurile tulburi pe care le trăim în prezent, cu nădejdea că Maica Luminii va mijloci înaintea Mântuitorului Hristos pentru cei care cu credință se roagă ei.
„Am rugat-o insistent pe Maica lui Dumnezeu și Maica Luminii să ne ocrotească pe toți și să ne apere de tot necazul și de toată strâmtorarea și primejdia. În vreme de război, o rugăm pe Maica Domnului să facă pace pe pământ, căci ea, Maica Domnului, este pacea celor din războaie, liniștea celor înviforați și singura folositoare a credincioșilor. Să ne rugăm și acasă pentru pacea inimii noastre, pentru pacea dintre oameni, dintre neamuri și dintre popoare. Credem, și nădăjduim și mărturisim că Maica Domnului va face minuni și în secolul al 21-lea și pacea se va restabili pe pământ, în nordul Mării Negre, așa cum pacea și dreptatea au triumfat în sudul Mării Negre în trecut. Să o rugăm pe Maica Domnului să ne însoțească cu rugăciunile ei pe drumul Crucii, căci ea a stat la picioarele Crucii, rugându-se pentru Fiul ei iubit și pentru noi toți, fiii lacrimilor ei. Maica Domnului se roagă și în acest ceas pentru întreg neamul omenesc”, a precizat Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.
Pe lângă informațiile istorice oferite și pe lângă chemarea la intensificarea rugăciunii către Maica Domnului, Părintele Episcop a subliniat importanța atenției acordate vieții duhovnicești, a conlucrării cu Dumnezeu și întărirea în credință în mijlocul veștilor rele și a știrilor false, atrăgând totodată atenția asupra faptului că vremea trebuie răscumpărată, căci „zilele rele sunt”:
„Să fim mai cuminți și mai responsabili și să Îl rugăm pe Domnul să ne dea tuturor vedere duhovnicească, să nu ne mai lăsăm înșelați de toate știrile și informațiile false care ni se aduc la cunoștință. Să încercăm să vedem lucrurile duhovnicește, pentru că suntem oameni ai duhului. Duhul Sfânt S-a coborât peste noi la botez și suntem chemați toată viața să conlucrăm cu Duhul cel Preasfânt care se află întru noi. Să răscumpărăm vremea, căci zilele rele sunt, precum ne spune psalmistul, deci haideți să răscumpărăm vremea, haideți să ne rugăm, haideți să priveghem, haideți să postim, haideți să fim cuminți și conștiincioși, mereu atenți cu cele spirituale”.
În timpul năvălirii din anul 626, în lipsa împăratului bizantin Heraclie, care se afla într-o expediţie împotriva perşilor, Patriarhul Serghie al Constantinopolului a îndemnat poporul să se roage, ieşind în procesiune cu lemnul Sfintei Cruci, cu icoana „nefăcută de mână” a Mântuitorului Iisus Hristos, cu icoana şi veşmântul Preacuratei Maicii lui Dumnezeu. Drept mulţumire pentru înfrângerea şi alungarea duşmanilor, poporul dreptcredincios a cântat întreaga noapte în picioare Imnul Acatist în Biserica Maicii Domnului din Vlaherne.
Această sărbătoare a fost prăznuită la început, în secolul al VIII-lea, în data de 25 martie, dar începând cu secolul al XI-lea sărbătoarea a fost fixată în săptămâna a 5-a din Postul Sfintelor Paşti.