Rugăciune intensă la Denia Canonului Sfântului Andrei Criteanul
7 April 2022Potrivit rânduielii Bisericii noastre, imnul liturgic, cu peste 250 stihiri, alcătuit din 9 cântări bogate, compuse la rândul lor din stihiri scurte de pocăință, ritmate de invocația „Miluiește-mă, Dumnezeule, miluiește-mă!, a fost citit și în Catedrala Episcopală din Caransebeș. Această rânduială specială, alcătuită de Sfântul Andrei Criteanul, a fost oficiată de către Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, alături de un sobor de preoți și diaconi, miercuri seara, în Catedrala Episcopală, în cadrul utreniei de joi.
Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeşului. La finalul slujbei Părintele Episcop a afirmat că „săptămâna a 5-a din Postul Mare este una specială din acest urcuș duhovnicesc spre Învierea lui Hristos. Ea este flancată de două duminici închinate unor sfinți cuvioși, Ioan Scărarul și Maria Egipteanca, la viața cărora suntem chemați să medităm. Biserica noastră ne îndeamnă pe toți, mai ales în această perioadă la pocăință autentică, la urcuș duhovnicesc și la asumarea crucii”.
Ierarhul a mai spus că acest canon de pocăință ne arată tuturor cum trebuie să devenim și cum să ne apropiem de Dumnezeu. „Am ascultat tot Canonul de pocăință al Sfântului Andrei Criteanul și de aici trebuie să învățăm să urmăm exemplele pozitive din Vechiul și Noul Testament, personajele care au dat dovadă de pocăință și întoarcere. Să urmăm pildele cele bune ale oamenilor care au bineplăcut lui Dumnezeu în veac.”
„De asemenea Sfântul Andrei Criteanul face o incursiune preafrumoasă în Sfânta Scriptură și ne arată că trebuie să fugim de toți cei care s-au abătut de la dreapta credință și au căzut în idolatrie și să ne ferim de atitudinea nepotrivită. Suntem chemați să ne ispășim păcatele și să ne curățim simțirile, ca purificați să plecăm din viața aceasta, în Împărăția Luminii și Învierii lui Hristos”, a încheiat Preasfinția Sa.
Canonul Sfântului Andrei Criteanul a fost citit, în patru părți, în primele zile ale Postului Mare, iar la Denia de miercuri, din a V-a săptămână, canonul a fost citit integral.