Sfințire și binecuvântare în biserica-necropolă din Caransebeș
22 May 2022În duminica a 5-a după Paști, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a binecuvântat exteriorul Bisericii-necropole cu hramul „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Caransebeș, întrucât în ultima perioadă a fost renovat și înfrumusețat. De asemenea, ierarhul a sfințit icoanele din mozaic ce au fost amplasate pe gardul ce împrejmuiește cimitirul istoric. Totodată a binecuvântat și o troiță ce se află la intrarea în cimitir, precum și oficiul parohial.
„Înainte de Sfânta Liturghie, am binecuvântat exteriorul acestei biserici și icoanele care împodobesc exteriorul lăcașului de cult, icoane confecționate din mozaic. Părintele paroh, Gabriel Gozman, dar și ceilalți doi părinți coslujitori, au împodobit și avlia bisericii, gardul care împrejmuiește cimitirul și totodată curtea bisericii cu icoane din mozaic. Chiar la intrare în cimitir, respectiv în curtea bisericii, există două icoane cu Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. La intrare, am binecuvântat și o troiță preafrumoasă. Tot gardul care împrejmuiește cimitirul a fost restaurat și împodobit cu icoane din mozaic”, a precizat Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.
De asemenea, ierarhul a mai subliniat importanța misiunii sociale desfășurate în cadrul parohiei, ca o exemplificare a împletirii dintre lucrarea Mariei și a Martei. Totodată, Preasfințitul Lucian s-a rugat pentru ca toți credincioșii să devină izvoare de apă curgătoare spre viața cea veșnică:
„În această parohie, de mulți ani, bătrânii din Caransebeș, dar și persoanele cu dizabilități primesc o masă caldă în fiecare zi. Așadar, această parohie împletește armonios lucrarea Mariei cu lucrarea Martei. Le mulțumim tuturor pentru dragoste și bună voință și Îl rugăm pe Mântuitorul Iisus Hristos să ne ajute și nouă să devenim izvoare de apă curgătoare spre viața cea veșnică. Să ne ajute Domnul ca și noi să ne închinăm, în toată vremea și în tot ceasul, în duh și în adevăr. Și Îl rugăm, de asemenea, să ne ajute să mâncăm mâncarea cea veșnică, adică să facem, în fiecare zi, în fiecare clipă, voia Tatălui ceresc și să împlinim lucrul Lui. Așa să ne ajute Dumnezeu, ca, din oameni lumești, să devenim în fiecare zi, urcând pe scara virtuților, oameni duhovnicești, oameni ai lui Hristos, fii ai Luminii și fii ai lui Dumnezeu după har”.
În continuare Părintele Episcop a săvârșit Sfânta Liturghie, alături de un sobor de preoți și diaconi, la care au participat autorități locale, copii și tineri și credincioși din întreg municipiul Caransebeș. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.
Pentru misiunea pe care o desfășoară în această parohie părinții coslujitori Mihai Iliuș și Livius Bojin au fost hirotesiți iconomi-stavrofori. De asemenea, părintelui paroh Gabriel Gozman, ctitorilor și binefăcătorilor sfântului locaș, Preasfințitul Lucian le-a oferit diplome de recunoștință.
În Biserica-necropolă cu hramul „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Caransebeș, precum și în cimitirul în incinta căruia se află acest sfânt locaș, își dorm somnul de veci episcopii Caransebeșului, dar și foarte mulți protopopi, preoți, profesori de teologie și personalități care au marcat atât viața bisericească, cât și viața socială a Banatului de Munte. Biserica parohială a fost ridicată în anii 1770-1780, a fost sfințită la 11 mai 1781 de către episcopul Caransebeșului și Vârșețului Vichentie Popoviciu.
Parohia „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Caransebeș este o parohie dinamică, care derulează mai multe proiecte sociale pentru copii și bătrâni. De asemenea, are o rodnică și strânsă colaborare cu unitățile școlare și preșcolare de pe raza acesteia, precum și unitatea militară din Caransebeș.