Hram la Biserica din Reșița ocrotită de Sfântul Iosif
16 September 2022Credincioșii reșițeni s-au bucurat duhovnicește la sărbătoarea Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș întrucât în centrul municipiului de pe Bârzava este un sfânt locaș închinat ocrotitorului Banatului. În anul acesta, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului bucuria a fost sporită întrucât a fost adus spre închinare un fragment din moaștele sfântului ierarh ce este păstrat la Catedrala Episcopală din Caransebeș, împreună cu părticele din moaștele Sfântului Ierarh Andrei Șaguna. Sfintele odoare au fost puse spre închinare credincioșilor încă din ajun, odată cu săvârșirea Slujbei Privegherii.
În ziua hramului, Preasfințitul Lucian l-a delegat pe părintele arhimandrit Casian Rușeț, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului, pentru a merge în mijlocul comunității parohiei reșițene și a oficia Sfânta Liturghie. Părintele arhimandrit a săvârșit în biserica parohială sfânta slujbă, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, în cadrul căreia i-a pomenit și pe preoții slujitori, ctitorii și binefăcătorii sfântului locaș, trecuți la Domnul.
De asemenea, părintele consilier a pus la sufletul credincioșilor și un cuvânt în care a vorbit despre ce trebuie să învățăm de la Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș, chiar dacă acest sfânt nu este contemporan cu noi. „Una din dovezile prezenței lui Dumnezeu în și cu noi este existența sfinților, pentru că ei sunt cei care actualizează prezența lui Iisus Hristos în lume. Deși Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș a trăit cu mult timp înaintea noastră, el rămâne aproape de inimile noastre și are multe lucruri pe care să ni le ofere. O caracteristică foarte importantă a lui este privirea spre Hristos, o caracteristică care ne ajută și pe noi să ne dăm seama care este idealul principal în viața noastră. Sfântul Iosif și-a călăuzit întreaga sa viață după principiul de a privi spre idealul său, iar acesta nu s-a limitat doar la o circumstanță, la un ideal perisabil, ci la ceva sublim, la Iisus Hristos”.
„Sfântul Iosif ne învață că în viață este fundamental să știm spre ce privim. Privim spre Mântuitorul Iisus Hristos pentru a vedea modul în care El iubește și atunci ne dăm seama că El iubește cu sacrificiu, dar în același timp iubește cu devotament. Răstignirea Mântuitorului rămâne un stindard pentru biserica noastră, care ne arată că Hristos știe să iubească, și răstignit fiind, rămâne solidar cu neputințele noastre, cu natura umană și nu ne părăsește, confirmând ceea ce le-a spus apostolilor: «Iată, Eu sunt cu voi în toate zilele, până la sfârșitul veacului», a subliniat părintele Casian în cuvântul său.
La sfânta slujbă au participat credincioși din parohie, dar și din întreg municipiul reședință de județ, cu toții dând răspunsurile liturgice. La final au fost miruiți, au primit iconițe cu Sfântul Iosif și s-au închinat sfintelor odoare aduse de la Caransebeș.