Liturghie arhierească în Parohia Doman
1 April 2024În duminica a doua din Postul Mare Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a fost alături de preotul și credincioșii Parohiei Doman din Protopopiatul Reșița, localitate ce se află la 4 kilometri de Reșița. Părintele Episcop a săvârșit Sfânta Liturghie alături de un sobor de preoți și diaconi în biserica parohială cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”.
Au participat la sfânta slujbă numeroși credincioși dintre care cei care s-au pregătit au primit Trupul și Sângele Domnului. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.
„Am poposit duhovnicește în mijlocul unei comunități de credincioși harnici și dinamici. Nu este o comunitate foarte mare aici, dar oamenii sunt foarte săritori și prezenți la sfintele slujbe. Îl felicităm pe părintele paroh și îi felicităm pe membrii Consiliului și Comitetului parohial pentru că în ultima perioadă la biserică, dar și la casa parohială s-au efectuat lucrări de amenajare și înfrumusețare. Din punct de vedere pastoral-misionar și liturgic părintele paroh își face slujba deplin și observăm că aici credincioșii sunt prezenți atât la biserică, cât și atunci când este nevoie de o lucrare edilitară. Le mulțumim celor care astăzi au umplut această Casă a Mântuitorului Hristos, pentru că și noi ne-am aflat într-o Casă în care Mântuitorul a predicat cuvântul vieții veșnice. Am venit și noi cu neputințele noastre sufletești și trupești ca să ne tămăduim, pentru că Mântuitorul este Doctorul suprem al sufletelor și al trupurilor noastre”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian la final.
„Suntem datori ca astăzi și în cealaltă vreme a vieții noastre să reflectăm la această minune pe care Domnul a săvârșit-o în cetatea Sa, vindecându-l mai întâi spiritual și apoi fizic pe acest slăbănog, care într-adevăr a avut multă credință, dar nu doar el, ci și cei 4 prieteni care l-au purtat pe patul de suferință. Și noi suntem datori să venim la biserică, suntem datori să ne pocăim, dar mai întâi trebuie să ne întărim în credință, pentru că atunci când suntem credincioși suntem și pocăiți. În Biserica Mântuitorului Hristos, una, sfântă, sobornicească și apostolească, nu putem pretinde că suntem pocăiți dacă nu avem credință puternică și statornică în Iisus Hristos, Mântuitorul și Doctorul sufletelor și al trupurilor noastre”, a mai spus Părintele Episcop.
Biserica cu hramul ,,Adormirea Maicii Domnului’’ a fost construită în anul 1782. Arhitectura este în stil baroc, din piatră și cărămidă. Biserica a fost pictată în anul 1862 de Mihai Velceleanu, iar renovarea picturii s-a făcut în 1936, apoi în 1996 de Maria Tudor. Lucrări de renovare ample s-au realizat în 1936-1939; în ultimul an episcopul Vasile Lăzărescu a sfinţit biserica.