Curs informal pentru cântăreții bisericești
30 September 2022În data de 30 septembrie 2022 a avut loc la Reșița evaluarea finală pentru cântăreții bisericești participanți în perioada 1 august – 30 septembrie 2022 la cursul informal organizat în cadrul Proiectului „SUNT ANGAJAT DEVIN CALIFICAT” – număr identificare proiect POCU/726/6/12/135294, persoane înscrise din Protopopiatele Reșița și Moldova Nouă. Cursul a fost organizat în sistem hibrid, teorie și practică atât online, pe platforma Zoom și în prezență fizică la bisericile parohiale rurale din localitățile de proveniență ale participanților sau la biserica „Sf. Ier. Iosif cel Nou de la Partoș” din incinta Protopopiatului Reșița. Feedback-ul a fost unul pozitiv din partea cursanților, interesați fiind de învățarea și însușirea cunoștințelor practice și teoretice necesare îmbunătățirii cântării la strană.
Cursul informal pentru cântăreții bisericești este organizat cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului. Acesta cuprinde cunoștințe de Catehism, Drept și Liturgică și aprofundează noțiuni de Muzică și Cântare bisericească și Tipic bisericesc, cu ajutorul formatorilor autorizați, clerici cu experiență didactică și pedagogică de la Centrul eparhial. Toți participanții la cursuri au primit gratuit, suportul de curs tipărit, Catavasierul sau Octoihul Mic și un stick cu cele opt glasuri pe bănățeană, precum și Liturghia uniformizată.
Miercuri, în data de 5 octombrie 2022, se va lansa la Reșița cursul pentru seria a VI-a, grupele 11 și 12, respectiv pentru alți 20 de participanți din Protopopiatele Moldova Nouă și Reșița.
Cea mai mare parte a unităților parohiale ale Eparhiei Caransebeșului se află în mediul rural, în localități în care are loc un intens proces de îmbătrânire și de depopulare datorită migrării spre orașe sau datorită natalității scăzute. De cele mai multe ori, în aceste localități, cântarea la strană este asigurată de personal necalificat și fără o pregătire de specialitate, iar unitățile parohiale se află adesea în situația de a nu-și putea desfășura programul liturgic. Tinerii absolvenți de școli teologice sunt cel mai adesea atrași de mediul urban, unde găsesc condiții mai bune de trai pentru a-și întemeia familii și pentru a-și duce copiii la școală. (Anca Mariana Câmpean, coordonator cursuri informale Caransebeș)