„Crăciunul Tinerilor” la Măureni
29 December 2018Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, pentru al treilea an consecutiv, în cea de-a treia zi de Crăciun și ziua de prăznuire a Sfântului Arhidiacon Ștefan, a avut loc „Crăciunul tinerilor” – eveniment ce a reunit mai multe delegații de tineri de pe întreg cuprinsul eparhiei în biserica parohiei „Pogorârea Sf. Duh” Măureni.
Astfel, grupuri de tineri de la centrele de tineret „Sf. M. Mc. Ecaterina” și „Adormirea Maicii Domnului” din Oravița, alături de membri ai filialelor ATOR Banatul de Munte din Caransebeș, Reșița și Bocșa, au participat la Sfânta Liturghie oficiată de către un sobor de preoți în noua biserică a parohiei Măureni. Răspunsurile Sfintei Liturghii au fost date de către tinerii prezenți, la momentul potrivit mulți dintre aceștia împărtășindu-se cu Sfintele Taine. În cuvântul de învățătură, părintele Mihai Ciucur – coordonatorul Departamentului de tineret al eparhiei – a evidențiat virtuțile care au caracterizat scurta dar intensa viață pământească a Sf. Arhidiacon Ștefan – întâiul mucenic al Bisericii Creștine: viața curată, curajul mărturisitor și dragostea sa față de cei ce i-au adus sfârșitul mucenicesc.
Părintele i-a îndemnat pe tinerii prezenți să fie, la rândul lor, mărturisitori, prin faptă și cuvânt, mai ales în aceste vremuri confuze, marcate printr-un puternic secularism și printr-o evidentă indiferență față de valorile strămoșești ale Bisericii și neamului nostru. „Suntem recunoscători lui Dumnezeu, precum și părintelui nostru Episcop Lucian, alături de preoții coordonatori ai centrelor de tineret, pentru că, iată, de câțiva ani, sămânța semănată cu multă râvnă în sufletele acestor tineri începe să rodească în inima și viața lor. Lucrarea din tot acest an a Asociației Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte, alături de activitățile din centrele de tineret ale eparhiei, demonstrează din plin acest lucru, iar această realitate evidentă nu poate decât să ne motiveze să continuăm misiunea și în anul care vine, mulțumindu-I lui Dumnezeu pentru această de generație de tineri cu care ne-a binecuvântat în aceste timpuri complicate” a precizat părintele Mihai Ciucur.
Ca în fiecare an, la finalul Sfintei Liturghii, a avut loc un moment artistic de colinde și cântece patriotice, susținut de grupurile corale ale Centrului de tineret „Adormirea Maicii Domnului” și „Sf. M. Mc. Ecaterina” din Oravița, alături de corul ATOR Banatul de Munte. Părintele Aurel Radics – gazda întâlnirii, alături de primarul comunei Măureni – Brian Filimon – au mulțumit tinerilor pentru că au ales ca, în acest an, să sărbătorească la Măureni „Crăciunul tinerilor” și i-au felicitat pentru frumoasa lucrare pe care o desfășoară la nivelul întregului județ Caraș-Severin. A urmat, firesc, agapa frățească oferită cu dragoste și recunoștință de către gazdele evenimentului, momente în care tinerii au socializat, au cântat și au depănat amintiri de pe tot cuprinsul acestui an încărcat cu multe momente frumoase.
Și în acest an, tradiționala întâlnire a tinerilor din a treia zi de Crăciun, a fost precedată, în zilele premergătoare Nașterii Domnului, de mai multe acțiuni cu caracter filantropic desfășurate de atoriști în municipiul Reșița. Astfel, tinerii voluntari ai Centrului de tineret Moniom au colindat bolnavii din spitalele reșițene, de pe secțiile de Pediatrie, Neonatologie, Oncologie și Hematologie, ducând, odată cu vestea cea bună a colindelor și daruri constând în dulciuri pacienților internați aici. De asemenea, în seara zilei de 23 decembrie, Corul ATOR Banatul de Munte, alături de corul Centrului de tineret Moniom, au susținut un concert de colinde în centrul civic al Municipiului Reșița, în cadrul târgului de Crăciun organizat de municipalitate. Nu în ultimul rând, tinerii atoriști au colindat la căsuța de sticlă amplasată de Radio România Reșița în cadrul campaniei „Muzică pentru viață”, donând, totodată, o frumoasă sumă de bani din partea lor pentru bolnavii de cancer de la clinica Oncohelp din Timișoara.
Cu recunoștință adusă lui Dumnezeu și îndrumătorilor lor, tinerii ortodocși din Banatul de Munte, au împlinit și în acest an, cu ocazia Praznicului Nașterii Domnului, o frumoasă rânduială misionară, filantropică și culturală în egală măsură, pe care au început-o în urmă cu câțiva ani ca o datorie morală față de Biserica în care cresc și se desăvârșesc atât de frumos.