ATOR Banatul de Munte, prezentă la evenimentul „Copiii merg la Parlamentul European”
22 March 2019Asociația Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte a fost prezentă la una dintre cele mai importante dezbateri organizate în această primăvară de către Asociația Română Pentru Viață. Delegată din partea organizației de tineret, Anita Radics, președintele asociației, s-a aflat marți, 19 martie 2019, la Parlamentul European de la Bruxelles, unde a avut loc prima ediție a evenimentului „Babies go to the European Parliament”, tematica din acest an fiind „Beyond the pro-life vs pro-choice debate, there is a room for EU to support women in pregnancy crisis”, dedicat căutării de soluții pentru sprijinirea cât mai eficientă a femeilor aflate în criză de sarcină și posibilitatea inițierii unor sesiuni de consiliere pentru acestea în cât mai multe orașe din țară.
În cadrul evenimentului, numeroși invitați, incluzând femei care au trecut printr-o criză de sarcină, manageri și reprezentanți ai centrelor care sprijină femei aflate în astfel de situații, membrii ai Parlamentului European și activiști ai întregii mișcări pro-vita, îmbogățiți fiind de o experiență îndelungată, au luat cuvântul pentru a transmite mesajul lor, bazat pe fapte reale, și pentru a sublinia nevoia imperioasă de consiliere și de sprijin din toate punctele de vedere a tuturor femeilor aflate în criză de sarcină. La rândul său, președintele Asociației Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte, Anita Radics, a transmis mesajul din parte tinerilor organizației reprezentate, cu privire la modul în care tinerii pot sprijini, în zilele noastre, femeile aflate în criză de sarcină:
„Este cert faptul că tinerii reprezintă o forță și prin ei se poate întoarce lumea. Însă pentru a putea ajunge la a sprijini femeile aflate în criză de sarcină, tinerii înșiși au nevoie să aibă parte, mai întâi, de o formare intensă și serioasă în acest sens, deoarece în multe societăți, subiectul sexualității, cel pro-viață și cel al riscurilor la care tinerii sunt supuși odată cu începerea unei vieți sexuale neglijente este un subiect tabu. În România, aceste subiecte sunt cu adevărat unele tabu. Copiii, adolescenții nu sunt învățați într-un mod eficient despre ceea ce înseamnă, de fapt, începerea unei vieți sexuale, lipsindu-se de explicații importante referitoare la riscurile la care se pot supune.
Astfel, pornind de la aceste lucruri, eu cred că o modalitate importantă legată de modul în care tinerii ar putea sprijini femeile aflate în criză de sarcină ar fi să încerce să prevină apariția acestei crize.
Și la ce mă refer când spun acest lucru: educația pro-vita este una dintre cele mai importante mișcări pe care tinerii ar putea încerca să le desfășoare. Și permiteți-mi să vă dau un exemplu pe care l-am trăit și îl trăiesc chiar în această perioadă: Asociația Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte, pe care o reprezint astăzi, dezvoltă, în timp, numeroase programe de formări și de oportunități de voluntariat prin care tinerii, printre multe altele, sunt învățați despre modul în care să se raporteze la problemele din jur, care sunt valorile importante și adevărate ale societății și ale lumii în care trăiesc și să le ducă mai departe. Una dintre aceste activități și valori învățate și promovate este educația pro-viață. Având sprijinul consistent al Alexandrei Nadane, o echipă mare de tineri, în această lună pentru viață, sunt pregătiți să susțină ateliere de acest gen, în care copiilor și tinerilor le sunt explicate temeinic aspecte și noțiuni importante cum sunt: sarcina, viața, avortul și urmările lui care, chiar dacă nu se resimt pe moment, vor ieși brutal la iveală mai târziu; le povestesc și arată mărturii concrete și le explică, mai presus de toate, că un copil nu se numește un embrion, iar asta înseamnă nu are viață, pentru că atunci când o mamă este întrebată ce poartă în pântecele ei, ea nu va răspunde aniciodată că poartă un embrion, ci un copil.
Dar să vă povestesc de ce ne-am gândit la această modalitate de sprijinire a crizei de sarcină prin prevenirea ei. Pentru că, de-a lungul experienței noastre ca voluntari, nu am avut șansa să întâlnim neapărat femei mature, majore, aflate în criză de sarcină, ci chiar tinere, tinere minore. Am avut ocazia să întâlnim, în cei trei ani de activitate, tinere orfane sau provenite din familii instabile din punct de vedere financiar, care au fost presate de către tutorii legali sau chiar de către părinții lor să renunțe la sarcinile nedorite, dacă doresc să locuiască în continuare sub acel acoperiș, altfel riscă să rămână fără adăpost. Următorul lucru pe care l-am făcut la aflarea acestor cazuri, a fost să facem tot posibilul pentru a ajunge cât mai repede la tinerele despre care am aflat că trec prin aceste situații și care aveau în mod evident nevoie de ajutor. Pentru un prim contact cu ele, am încercat să le încurajăm să se deschidă și să comunice, astfel încât noi să putem încerca să le explicăm ce înseamnă o sarcină, un copil, un avort, o criză de sarcină, ce este un contact sexual neprotejat sau timpuriu, care sunt riscurile, din punct de vedere biologic, moral, psihic.
De la acest fapt pe care l-am trăit, hotărârea noastră de a intensifica misiunea pro-viață, a tinerilor din Banatul de Munte, începe să se materializeze. În această vară, în regiunea din care eu provin, prin intermediul unui program de tabere, numit Tabăra din Inima Satului, implementat în rândul a 13 comunități rurale din Caraș-Severin, unul dintre atelierele obligatorii pe care noi tinerii le vom susține este atelierul pro-viață, tocmai în ideea de a încerca să ajungem în mijlocul tinerilor cu un astfel de subiect delicat prin însăși calitatea noastră de tineri, pe care o avem la rândul nostru. Astfel, consider și considerăm că prin aceste activități și ateliere pro-vita, noi le susținem deja pe tinerele care cândva vor purta în pântece un copil și care, în lipsa educației, conștientizării și a susținerii de care încercăm să le asigurăm acum, ar putea ajunge să treacă printr-o astfel de criză de sarcină și să recurgă la avort.
Firește că, pe lângă toate aceste activități, implicarea tinerilor se poate plia într-un mod excelent pe încă multe alte variante, cum sunt: promovarea în sine a întregii acțiuni pro-vita, mișcarea de sensibilizare a oamenilor din jur, prin care includem și participarea și implicarea în organizarea Marșului Pentru Viață. Însă cel mai important lucru pe care îl considerăm necesar de îndeplinit acum, ca și tineri, este această întreagă luptă de conștientizare, învățare și prevenire a tinerilor, despre care am vorbit mai sus. Și vă asigur aici, în calitate de reprezentant, că ne-am apucat cu toții de treabă. Vă mulțumesc!”