Peste o mie de cărășeni au participat la Marșul pentru viață
24 March 2019Cărășeni din toate zonele județului Caraș-Severin s-au adunat sâmbătă, 23 martie, la Reșița pentru a apăra dreptul la viață al copiilor nenăscuți, dar şi pentru a susţine femeile aflate în criză de sarcină. Peste o mie de oameni, printre care și copilași, tineri, persoane vârstnic e au venit în reședința județului cu pancarte în mână și cu dorința de a transmite un semnal de alarmă societății că trebuie să facă mai mult pentru a sprijinii femeile aflate în criză de sarcină și a le încuraja să aducă pe lume copii care oferă cea mai mare bucurie.
Marșul pentru viață din acest an cu tema „Unic din prima secundă” a debutat la Biserica „Sf. Ap. Petru și Pavel” din cartierul Govândari al municipiului Reșița cu o slujbă religioasă. Marșul propriu-zis s-a desfășurat pe traseul: Str Progresului – Parcul Tricolorului – Catedrala „Schimbarea la față” – Capela Spitalului Județean – Bd. Republicii – Biserica „Pogorârea Sf. Duh” de pe Calea Caransebeșului. În cadrul evenimentului, pe esplanada din fața Catedralei din Govândari au fost transmise mesaje de susținere a vieții din partea organizatorilor, dar și la Spitalul Județean.
Doamna profesor Lavinia Popp de la Facultatea de Științe Sociale din cadrul Universității „Eftimie Murgu” a spus pe esplanada Bisericii „Schimbarea la față” că în primul rând „este nevoie de centre de consiliere pentru mamele aflate în criză de sarcină, iar acest lucru este deficitar în țara noastră și este foarte important să se creeze specialiști în acest domeniu. Sunt atâtea femei care au mare nevoie, iar politicile sociale care sunt conturate nu cuprind acest palier”.
Pe de altă parte medicul Ramona Cojocaru, șef secție Neonatologie la Spitalul Județean de Urgențe Reșița a atras atenția că „atunci când o mamă ia decizia de a întrerupe sarcina nu este o alegere dreaptă, pentru că nu dă șanse acelei vieți. Se face de multe ori o alegere greșită fără să ne gândim ce va urma. Eu mă lupt și pentru copii de câteva sute de grame, care uneori nu au nici o șansă în aparență, dar care ajung niște oameni minunați, extraordinari, care ne arată că se poate, iar noi întrerupând o sarcină, chiar și într-o lună mică, facem o mare crimă”.
Evenimentul a fost organizat de Episcopia Caransebeșului, prin Departamentul Misionar și Activități cu tinerii, alături de Protopopiatul Ortodox Reșița, având ca parteneri Asociația Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte, Universitatea „Eftimie Murgu” Reșița, Colegiul Național al Asistenților Sociali – filiala Caraș-Severin, Asociația „Din inimă pentru inimă” și Centrul de Tineret Moniom. Marșul a beneficiat de sprijinul Primăriei Municipiului Reșița și al Inspectoratului Școlar Județean Caraș-Severin.
„Credem în primul rând că mișcarea noastră a avut un impact pozitiv mai ales în rândul tinerilor, dar alături de tineri au fost și părinți, bunici care credem că au aceeași gândire. Am dorit să atragem atenția tuturor oamenilor că viața este prețuită de Dumnezeu în primul rând și în al doilea rând trebuie să fie prețuită de noi”, a subliniat părintele protopop Gheorghe Șuveți.
La rândul său, președintele ATOR Banatul de Munte, Anita Radics, transmitând mesajul din partea tinerilor a spus printre altele că „eu cred că o modalitate importantă legată de modul în care tinerii ar putea sprijini femeile aflate în criză de sarcină ar fi să încerce să prevină apariția acestei crize”. Cu această ocazie Corul de femei „Laudae” a interpretat un scurt program de pricesne și cântece specifice perioadei. La final au fost înmânate diplome și premii pentru filialele ATOR BM care s-au implicat în confecționarea de pancarte pentru Marșul pentru viață 2019, organizat anul acesta sub genericul „Unic din prima secundă”.