Tabăra din inima satului Bozovici a ajuns la final
22 June 2019În perioada 18-22 iunie, în Episcopia Caransebeșului a debutat proiectul „Tabăra din Inima Satului”, prin organizarea primelor două tabere în comunitățile rurale implicate în acest program.
Având binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, cele două comunități rurale care au inaugurat desfășurarea proiectului TDIS în satele județului Caraș-Severin, respectiv Bozovici și Răcășdia, au găzduit fiecare câte o tabără la care au participat copii și tineri ai satelor respective. Cele două tabere au fost coordonate de către tineri delegați, voluntari și formatori ai proiectului, pregătiți de-a lungul anului în vederea desfășurării și susținerii tuturor atelierelor de activitate ce au fost incluse în program, precum și de preoții parohi ai ambelor parohii, directori, primari, profesori și credincioși implicați, care au primit cu brațele deschise o astfel de manifestare cultural-educațională, organizată cu și pentru copiii și tinerii lor.
Printre multiplele și bogatele activități organizate în cadrul celor două tabere, s-au numărat și atelierele de Educație pentru viață, coordonate la nivelul întregului proiect de către Alexandra Nadane, președintele Asociației „România pentru viață”, atelierele de dezvoltare personală, coordonate de către prof. Nicoleta Marcu, ateliere de creație artistică, coordonate de către prof. Georgiana Ciucur, ateliere de jocuri și seri tematice, coordonate de către tinerii voluntari ai taberelor, conferințe și dialoguri duhovnicești, moderate de către preoții invitați în cadrul programului, precum și drumeții la obiective turistice din proximitatea fiecărei comunități rurale.
La Bozovici, vineri, 21 iunie, a fost ultima zi de tabără, zi care a fost marcată de organizarea unor ateliere de creație artistică și a unor discuții libere, structurate, utilizând metoda cafenelei publice, în cadrul căreia tinerii participanți au fost provocați să-și exprime părerile și să dialogheze pe marginea unor subiecte de actualitate, cum sunt dependențele, violența, sexualitatea și altele. La finalul acestor activități, a avut loc slujba de mulțumire, organizată în biserica parohială de către părintele Mihai Ciucur, inspector în cadrul Departamentului de Tineret al Episcopiei Caransebeșului și managerul proiectului TDIS, părintele Iosif Frenț, protoiereul Protopopiatului Băile Herculane, părintele Filotei Gherman, starețul Schitului „Sf. Ap. Petru și Pavel” din Bogâltin și prietenul tinerilor din Valea Almăjului, precum și de părintele paroh Ion Cherescu, gazda taberei organizate la Bozovici. La finalul oficierii slujbei de mulțumire, toți participanții, voluntarii, organizatorii și ostenitorii acestei tabere au fost premiați cu diplome și daruri, fiindu-le transmis, totodată, și un cuvânt de învățătură despre importanța pe care o are organizarea unor astfel de activități cum a fost tabăra aceasta în mijlocul tinerilor din comunitățile rurale, precum și de încurajare a continuării misiunii cu și pentru tineri.
La Răcășdia, festivitatea de încheiere a taberei va avea loc astăzi, 22 iunie, în prezența organizatorilor, voluntarilor, formatorilor și actorilor locali care au făcut posibilă implementarea acestui proiect și în această comunitate rurală.
Prin organizarea celor două tabere, în Episcopia Caransebeșului a fost dat startul în mod oficial proiectul intitulat „Tabăra din Inima Satului”, închinat Anului Omagial al Satului Românesc în Patriarhia Română. Prin desfășurarea acestor tabere în comunitățile rurale ale Banatului de Munte, Biserica își dorește să vină în întâmpinarea tinerilor, oferindu-le contexte potrivite și pe placul lor prin care ei se pot dezvolta, pot învăța și se pot distra, cunoscând cu adevărat ce înseamnă să fii tânăr în Biserică în zilele noastre.