„Școala sufletului pentru părinți și copii” la Centrul de Tineret Moniom
20 January 2020Primul program catehetic dedicat Anului omagial al pastorației părinților și copiilor în Patriarhia Română a fost lansat în seara zilei de duminică, 19 ianuarie la Centrul de Tineret „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” Moniom.
Este vorba de proiectul Școala sufletului pentru părinți și copii, un program catehetic și misionar deopotrivă, care se adresează atât părinților, cât și copiilor și care își propune consolidarea comunității de familii creștine care există deja de câțiva ani la nivelul centrului de tineret din Moniom.
Proiectul este unul pilot și va fi implementat pe mai multe module, primul modul, cuprinzând 7 teme, fiind programat a se desfășura în perioada ianuarie – aprilie 2019. În cadrul proiectului vor fi derulate trei tipuri de activități: activități cu părinții (ateliere de tip Școala familiei), activități cu copiii (cateheze, dezvoltare personală și educație pentru viață, în cadrul Școlii sufletului) și activități mixte părinți-copii. „Temele abordate sunt menite să întărească relațiile dintre părinți și copii, să ofere părinților o perspectivă creștină asupra educației copiilor și, nu în ultimul rând, să ofere familiilor posibilitatea de a se implica activ în viața comunitară a Bisericii. Pentru primele trei luni de proiect au fost alese 3 mari teme: iubirea (ianuarie și februarie), darul vieții (martie) și milostenia sau fapta bună (aprilie), iar modalitățile de punere în practică sunt dintre cele mai diverse: de la cateheze și ateliere pentru părinți, până la pelerinaje, activități de voluntariat sau cu caracter cultural-artistic”, a precizat părintele Mihai Ciucur, coordonatorul programului.
La întâlnirea derulată la sediul Centrului de Tineret Moniom au participat părinții din cele 18 familii înscrise în proiect, ocazie cu care, au fost prezentate obiectivele programului precum și graficul de activități care se vor derula pe parcursul următoarelor trei luni. Este vorba de un număr de 23 de activități prevăzute a se desfășura până la Praznicul Învierii Domnului, și anume: 15 activități pentru copii în cadrul proiectului Școala Sufletului, 5 activități mixte părinți-copii – care vor implica întreaga familie și 3 ateliere pentru părinți, derulate de Georgiana Ciucur – formator în cadrul programului național Școala Familiei.
Beneficiarii programului sunt 18 familii de pe raza municipiului Reșița, în proiect fiind înscriși un număr de 26 de părinți și 29 de copii cu vârste între 5 și 20 de ani, o parte dintre aceștia având și statutul de voluntari ai centrului.
„Pe lângă faptul că prin aceste activități părinți și copiii vor avea posibilitatea să petreacă un timp de calitate împreună, obiectivul central al programului implicarea părinților în educația pe principii creștine pe care Biserica o propune copiilor și tinerilor și responsabilizarea acestora în zidirea în sufletele copiilor a învățăturii Evangheliei și a moralei creștine atât de necesare în societatea secularizată din zilele noastre”, a mărturisit părintele Mihai Ciucur.