Formarea voluntarilor TDIS la Caransebeș
9 March 2020Aproximativ 50 de voluntari, asistenți formare și formatori din cadrul programului educațional „Tabăra din Inima Satului”, derulat de Episcopia Caransebeșului, au participat sâmbătă, 7 martie, la o sesiune de formare în municipiul Caransebeș.
Evenimentul a fost organizat de Protopopiatul Caransebeș, în colaborare cu Departamentul de Tineret al Episcopiei Caransebeșului și a reunit tineri și cadre didactice de pe raza protopopiatului, alături de reprezentanți ai echipei de organizare a programului TDIS. Având în vedere că o parte dintre voluntarii prezenți s-au alăturat proiectului în acest an, întâlnirea a debutat cu vizionarea filmului de prezentare TDIS 2019, după care părintele Mihai Ciucur – coordonatorul proiectului, a prezentat noutățile și particularitățile din acest an ale programului. În primul rând este vorba de extinderea proiectului și în mediul urban – unde va purta numele de Tabăra din Inima Familiei – precum și de introducerea unor ateliere noi, printre care cele mai importante sunt atelierele pentru părinți și modulul destinat prevenției consumului de droguri. De asemenea, pentru că au fost prezenți și o parte dintre organizatorii locali de la nivelul protopopiatului, au fost prezentate și detalii privind sarcinile și atribuțiile școlilor, parohiilor și autorităților locale implicate în organizarea taberelor.
Voluntarii prezenți au avut posibilitatea să aleagă taberele în care doresc să se implice, precum și atelierele în cadrul cărora vor activa în cadrul proiectului prin completarea unor chestionare de screening care și-au propus să centralizeze inclusiv experiența și motivația acestora de a se înscrie în program. Sesiunea practică a formării a debutat cu prezentarea atelierelor de jocuri și concursuri, a celor artistice, precum și a serilor tematice din tabere, prezentare realizată de echipa de voluntari de la ATOR Banatul de Munte, coordonată de Anita Radics.
În partea a doua a întâlnirii, cei prezenți s-au împărțit în două grupe de lucru și au participat la formarea propriu-zisă în cadrul a două ateliere: cel de dezvoltare personală și comunicare – coordonat de prof. Nicoleta Marcu și Andra Jurca și cel de educație pentru viață – coordonat de Anita Radics. „M-am bucurat mult că în cadrul atelierului de educație pentru viață am avut și de această dată tineri preocupați să se implice în susținerea vieții, să afle mai multe lucruri și să ducă mai departe, în satele și orașele în care vor merge ca voluntari, toate informațiile pe care le-au dobândit prin intermediul dezbaterilor, discuțiilor și mărturiilor venite pe baza experiențelor personale ale unor oameni care au avut curajul să vorbească despre situațiile dificile prin care au trecut în viață, fie că vorbim de trauma avortului, a consumului de droguri, sau a traficului de persoane. Sunt convinsă că tot ceea ce au aflat în cadrul acestui atelier îi va ajuta atât în plan personal, cât și în sprijinirea tinerilor care trec prin situații dificile și au nevoie de sprijin, tineri pe care îi vor întâlni pe parcursul taberelor din acest an”, a mărturisit Anita Radics – formator în cadrul atelierului de educație pentru viață.
Formarea voluntarilor și familiarizarea acestora cu conceptul de tabere TDIS este o etapă foarte importantă a proiectului, pentru că resursa umană implicată în organizare este factorul cel mai important care contribuie la reușita activităților destinate copiilor și familiilor acestora. Următoarea sesiune de formare este programată la Centrul de Tineret Moniom, în data de 14 martie 2020, pentru voluntarii de pe raza Protopopiatului Reșița.
Programul educațional „Tabăra din Inima Satului”, alături de componenta sa urbană „Tabăra din Inima Familiei”, propune organizarea unui număr de 14 tabere în comunitate, pentru copii din 8 localități rurale și 6 orașe de pe cuprinsul eparhiei care au solicitat înscrierea în proiect. TDIS 2020 se desfășoară în parteneriat cu mai multe organizații și instituții județene și locale, fiind totodată un proiect dedicat Anului omagial al pastorației părinților și copiilor în Patriarhia Română.