Educația și cultura – priorități și în vreme de pandemie
29 January 2021Chiar și într-un an cu atâtea restricții, cum a fost 2020, activitățile educaționale, cultural-artistice și catehetice cu și pentru tineri au continuat, adaptându-se noilor realități și normelor de siguranță impuse de pandemie.
Cu siguranță sintagma „anul celor curajoși” se potrivește întocmai celor care au reușit, cu credință și determinare, să depășească panica și îngrijorarea care au pus stăpânire pe întreaga lume, în special în primăvara și vara anului 2020. În vremuri în care școlile și-au suspendat activitatea, iar, mai apoi, au trecut pe sistemul online, temerarii lucrători de tineret și voluntari ai Bisericii au gândit și implementat modalități noi de desfășurare a activităților față în față cu copiii și tinerii.
Taberele educaționale – „școala altfel” și „credința altfel” pentru copiii noștri
Cel mai important program de tabere din județul Caraș-Severin – Tabăra din Inima Satului – pleca la drum, la început de 2020, cu dorința ca cel puțin 14 comunități rurale, dar și urbane din județ, să beneficieze de activitățile așezate cu inteligență într-un concept inovativ de tabără de către formatorii TDIS. În acest scop, în primul trimestru al anului, înainte de impunerea restricțiilor, au fost organizate și două sesiuni de formare și perfecționare a voluntarilor: la Oravița, în 29 februarie, și la Caransebeș, în 7 martie, la care au participat aproximativ 80 de tineri care urmau să activeze ca și voluntari în taberele din vara lui 2020. Din pricina stării de urgență, însă, atât sesiunile de formare, cât și o mare parte din tabere au fost anulate. Totuși, vara lui 2020 a adus bucuria TDIS în două localități rurale și într-un oraș, acolo unde aproximativ 110 copii cu vârste între 6 și 18 ani au beneficiat, timp de 5 zile, de participarea la o tabără în comunitatea în care locuiesc. Este vorba de satele Moniom (20-24 august 2020) și Măureni (7-11 septembrie 2020), care au găzduit Tabăra din Inima Satului, precum și de orașul Moldova Nouă care, în perioada, 23-27 iulie 2020, a găzduit Tabăra din Inima Familiei. Copiii au avut posibilitatea, astfel, să participe la ateliere de dezvoltare personală, educație pentru viață, ateliere artistice, seri tematice, program de formare duhovnicească, precum și la o mulțime de jocuri și concursuri educative. Activitățile au fost organizate de voluntarii de la ATOR Banatul de Munte – adevărații tineri frumoși și liberi ai zilelor noastre – sub coordonarea Departamentului de Tineret al eparhiei, cu sprijinul preoților din parohii, precum și al autorităților publice locale de la Moldova Nouă și Măureni, implicate în proiect. Valoarea proiectului TDIS în 2020 a fost de 21.666 lei, cheltuieli care cuprind formarea voluntarilor, materialele de lucru, kit-ul taberei pe care l-a primit fiecare copil, premiile oferite și nu includ cheltuieli de cazare și masă, care au fost în cea mai mare parte preluate de comunitățile-gazdă. „Taberele în comunitate sunt cele mai eficiente activități cu copiii pe timpul vacanțelor, atât din punct de vedere al costurilor reduse, cât și, mai ales, din punct de vedere al rezultatelor în plan educațional, dar și de dezvoltare personală a copiilor. În viitor, astfel de programe educaționale vor fi cheia care poate asigura coeziunea între educația formală, din timpul anului școlar, și cea complementară – de tip non-formal și informal, din perioada vacanțelor școlare”, subliniază părintele Mihai Ciucur, coordonatorul programului.
În afară de aceste tabere, în eparhie au mai avut loc două tabere la munte, organizate de cele două centre de tineret din Moldova Nouă la începutul anului, respectiv o mini-tabără în Parâng (7-9 februarie) pentru copiii de la Centrul de la Centrul Catehetic „Sf. Varvara” și o mini-tabără pe Muntele Mic (14-16 februarie) pentru copiii de la Centrul de Tineret „Sf. Gheorghe”.
În total, pe parcursul anului 2020, au fost organizate 5 tabere, la care au luat parte aproximativ 150 de copii și tineri (6-18 ani), pe parcursul a 21 de zile de tabără.
Reuniunile tinerilor – contexte de socializare și creștere armonioasă
În ceea ce privește atelierele pentru tineri, precum și tradiționalele reuniuni organizate de ATOR Banatul de Munte, chiar dacă nu au fost atât de numeroase ca în ceilalți ani, totuși, au avut darul să aducă tinerii împreună la activități, în special în prima parte a anului.
Astfel, tinerii de la ATOR Banatul de Munte au organizat, pe parcursul anului, trei reuniuni tematice, concretizate atât în întâlniri de lucru, cât și în contexte de socializare și învățare experiențială, astfel: în 24 ianuarie 2020, la Marga – întâlnire de lucru și de planificare a activităților, în 18-19 iulie la Moniom – reuniune aniversară la împlinirea a 4 ani de la înființarea ATOR Banatul de Munte, dublată de o sesiune de training pentru voluntari,; 17 octombrie, la Oravița – reuniune anuală de lucru, dar și de planificare a activităților online.
De asemenea, înainte de instituirea stării de urgență, la Caransebeș au fost organizate trei ateliere pentru tineri de către ATOR Caransebeș, după cum urmează: în 25 Ianuarie 2020, – atelier pro-vita susținut de Alexandra Nadane, cu tema: „Alege binele tău!; în 2 Februarie 2020 – dezbatere pentru tineri, cu ocazia Zilei Mondiale a Tineretului Ortodox, iar în 22-23 Februarie 2020 – două ateliere pentru copii și tineri (comunicare și educație pentru viață).
Activitățile culturale – contexte de învățare și păstrare a tradițiilor
Alături de componenta educațională și cea filantropică, activitățile cu profil cultural ocupă un loc important în portofoliul Departamentului de Tineret al Eparhiei Caransebeșului. Chiar dacă, și din punct de vedere cultural, posibilitățile oferite de anul 2020 au fost mai puține, totuși, preocupările spre zona de cultură și tradiții ale tinerilor noștri s-au concretizat în: promovarea tradițiilor populare în cadrul taberelor TDIS, precum și reluarea activității Corului ATOR Banatul de Munte.
În cadrul serilor tematice de la TDIS, un loc important îl are de fiecare dată promovarea tradițiilor populare, a cântecului, a jocului și a graiului specific zonei, precum și a patrimoniului cultural local (monumente, muzee și alte obiective locale). Copiii descoperă sau redescoperă, cu acest prilej, tezaurul cultural și spiritual al înaintașilor și înțeleg necesitatea ca acesta să fie transmis mai departe urmașilor lor.
Corul ATOR Banatul de Munte – o activitate tradițională a tinerilor atoriști – și-a reluat activitatea în luna noiembrie a anului 2020, fiind organizate 5 repetiții în diverse localități ale eparhiei (Caransebeș, Moniom, Oravița). Au fost înregistrate 10 colinde și cântece patriotice, care au fost difuzate în mediul online, corul având și două reprezentații: Caransebeș (22 decembrie 2020) și Moniom (27 decembrie 2020). Corul este condus de către Anita Radics – președintele ATOR Banatul de Munte – și reunește 30 de tineri cu vârste între 14 și 23 de ani din mai multe localități ale județului. „Am privit cu admirație la efortul tinerilor coriști de a se reuni la repetiții, pe de o parte, dar și la felul în care au reușit să transmită mesajul din cântecele lor, folosind din plin spațiul virutal, pe de altă parte. A fost încă o dovadă de dărnicie și jertfelnicie în numele lucrului bine făcut și al continuității, indiferent de vreme sau de vremuri”, a mărturisit coordonatorul Departamentului de Tineret al eparhiei.
Pornind de la ideea că educația și cultura, dublate de credință, sunt pilonii de bază în formarea, evoluția și dăinuirea unui neam, dacă privim la toate aceste activități derulate de tinerii noștri chiar și în acest context deloc favorabil, avem convingerea că Biserica și neamul nostru au viitor, chiar unul luminos, care se sprijină pe umerii generației tinerilor de azi, conducătorii de mâine ai țării noastre.